Paret följde drömmen – blev olivodlare i Frankrike

När solen kikade fram igen flockades besökarna på vårmarknaden vid Jonsereds fabriker under lördagen. Man kunde köpa bland annat honung, bullar och tulpaner men på plats fanns också Kåhögsparet Roland och Clary Sollerhed som följt sin dröm och börjat odla oliver i södra Frankrike.
– Vi har gjort många kul saker i livet och det är alltid givande och lärorikt. Det var bara att köra när vi fått idén, säger Clary Sollerhed.

ANNONS
|

Efter regn kommer solsken brukar det heta och för de som planerat att besöka vårmarknaden vid Jonsereds fabriker så var det tur att det gamla ordspråket för en gångs skull bar frukt.

När Partille Tidning var på plats i samband med att evenemanget kickade igång vid 11-tiden på lördagen märktes det nämligen att solens strålar gjorde att besökarna kom i strida strömmar.

Lions hade fiskdamm och det gick att köpa lite allt möjligt, som blommor och honung. Givetvis fanns också brödfabriken representerade med ett bullstånd.

Vid den snabba okulära svepning av marknadsområdet som vana besökare inledningsvis alltid utför, fastnade mångas blickar på en gammal fransk skåpbil.

ANNONS

Startade sin egen odling i Frankrike

Vid närmare anblick visade det sig att paret framför den saluförde oliver och personerna bakom spakarna var Kåhögsborna och äkta paret Roland och Clary Sollerhed.

Oliverna har de odlat själva i Languedoc i södra Frankrike. Regionen är normalt sett känd för sina viner och de odlingar som dominerar landsbygden har försett fransmännen med vin i århundraden.

Men Roland och Clary Sollerhed, som haft ett sommarhus på platsen en längre tid, ville inte odla vin.

– Vi fick idén när vi körde förbi en herre med en stor sekatör, Clary blev nyfiken och skek ”stanna!”. Vi började prata med honom och det visade sig att han var gymnasielärare och att han hade 2 000 olivträd som han kultiverade som en hobby. Vi blev inspirerade, förklarar Roland.

Vinrankorna fick stryka på foten

2009 köpte man en vinodling som inte fått någon kärlek på många år och skred till verket.

– Vi slet upp de gamla rankorna och planterade olivträd, på den vägen är det, säger Clary.

I dag har paret 400 olivträd och man ingår i ett kooperativ tillsammans med 100 andra olivodlare i regionen. Oliverna plockar paret tillsammans med vänner i september varje år.

– Som de flesta känner till tar det ett tag för olivträd att ge någon vettig skörd och det tog fem år innan vi fick oliver överhuvudtaget. Då handlade det om oliver till oss själva och våra vuxna barn, men nu blir det mellan 3 000 och 4 000 burkar per år, säger Roland.

Hur vågade ni satsa på det här? Det känns som ett stort steg att ta.

– Vi har gjort många kul saker i livet och det är alltid givande och lärorikt. Det var bara att köra när vi fått idén. Dessutom har jag alltid varit fascinerad av träd, säger Clary.

Odlingen en tidskrävande hobby

Paret åker till Frankrike fyra gånger per år för att ta hand om sin odling. Resten av tiden jobbar de på sina ”vanliga” jobb som de flesta andra. Clary är socionom och Roland jobbar med IT.

– Jag är uppvuxen på landsbygden i Värmland och pappa var anställd på en gård, så jag lärde mig tidigt att köra traktor. Det har jag haft en viss nytta av i såna här sammanhang.

Och den vackra gamla skåpbilen då? Det är en Citroën HY, en modell med en spännande historia. Bilmodellen lanserades 1947 efter att Pierre Franchiset tagit fram den i hemlighet under andra världskriget. Den distinkta korrugerade plåten syftar till att minska vikten på bilen, en idé som Franchiset fick genom att studera fienden Tysklands flygplan under kriget.

– Vi köpte den på franska motsvarigheten till Blocket. Det visade sig att den stod ett stenkast från odlingen. Jag köpte den kontant utan att en ha kört den och bilen visade sig vara något av ett renoveringsobjekt. Det finns bara 25 stycken i hela Sverige, så det är en kul bil! utbrister Roland.

Trots att paret säljer sina oliver runt om på marknader så tjänar man i princip inga pengar på det, menar Roland.

– Vi kanske tjänar 1 500 kronor per år och då kan det bli någon reservdel till den gamla bilen. Det här, det är en lek för oss. En hobby, säger han.

LÄS MER:Jan och Linda bor i Sveriges äldsta radhus – i Jonsered

LÄS MER:Adnan från Syrien syr igen – är Partille kommuns egen skräddarmästare

LÄS MER:Här är västsvenskarnas magiska drömresmål – som förvånar resebolaget

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS