Den högerextreme politikern Rasmus Paludan talade på Kyrktorget under onsdagen.
Den högerextreme politikern Rasmus Paludan talade på Kyrktorget under onsdagen. Bild: Partille Tidning

Paludan på Kyrktorget – stor polisinsats

Den högerextreme politikern Rasmus Paludan har beviljats tillstånd att hålla en allmän sammankomst i Partille och talade på Kyrktorget under onsdagseftermiddagen. Polisen var på plats med flera enheter.
– Vi kommer vara på plats, men hur vi gör och agerar kan vi inte gå ut med, säger Stefan Gustavsson, polisens presstalesperson i väst.

ANNONS
|

Rasmus Paludan har fått mycket uppmärksamhet för att ha bränt koranen vid tidigare sammankomster. I påskas uppstod en rad kravaller i städer som han besökte eller planerade att besöka.

Exakt vad polisen förväntade sig inför sammankomsten i Partille kunde de inte på förhand gå in på, annat än att man har jobbat med att förbereda inför det.

– Det är en situation som vi har jobbat med länge. Inför varje tillfälle gör vi en planering, säger Stefan Gustavsson.

Har ställt in tidigare

Även tidigare i juli var det planerat att Rasmus Paludan skulle komma till Partille. Då hade han fått tillstånd att hålla en sammankomst utanför kommunhuset, men dök aldrig upp. I samband med det tillfället berättade han via en livesändning att han inte fått tillstånd att hålla sammankomster på de platser som han och Stram kurs ursprungligen sökte för.

ANNONS

Utöver Kyrktorget i Partille har Rasmus Paludan den här gången även fått tillstånd att hålla en sammankomst vid Backaplan i Göteborg under onsdagen.

Publik buade

Under onsdagen dök Rasmus Paludan upp vid 15-tiden på torget med en megafon och höll ett två timmar långt anförande innan han lämnade platsen vid klockan 17. Ingen koran brändes.

– Det var ganska lugnt, inget hände egentligen förutom några som buade i publiken, säger polisens presstalesperson Peter Adlersson.

LÄS MER:Marith Hesse (M) om Paludans inställda besök: ”Märkligt att han söker i en kommun och får i en annan”

LÄS MER:Så mycket har Paludans koranbränningar kostat polisen

ANNONS