Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Påfarten till E20 från Arenavägen var avstängd i nästan två veckor – på grund av en miss. Bild: Alfred Dikalow
Påfarten till E20 från Arenavägen var avstängd i nästan två veckor – på grund av en miss. Bild: Alfred Dikalow

Påfarten till E20 stängdes av – på grund av ett misstag

Påfarten till E20 från Arenavägen stängdes av i nästan två veckor – på felaktiga grunder.
– Det är något med mätningen som blev skumt, säger Per Söderquist, teknisk chef på Partille kommun.
Men kommunen anser ändå att det var rätt beslut att stänga.

I början av januari upptäcktes sprickor i marken på påfarten till E20 från Arenavägen. Även lyktstolpar började luta av okänd anledning.

Kommunen genomförde analyser av marken och den initiala bedömningen var att marken av okänd anledning pressats uppåt.

Som en säkerhetsåtgärd stängdes därför påfarten till E20 av den 13 januari.

LÄS MER: Snö över Partille – så länge stannar den

”Något blev skumt”

Men när kommunen åkte ut till platsen för ytterligare undersökningar fick de ett helt annat resultat av förändringarna i marken.

– Det är något med mätningen som blev skumt. Man genomförde en scanning av marken där man scannar ytan och får en bild av hur nivåerna är jämfört med en nollpunkt, men troligtvis har vi fått in fel nollpunkt. Det har blivit något fel i mätningen som gjorde att man trodde att marken blivit högre, när den förmodligen blivit lägre, säger Per Söderquist, teknisk chef på Partille kommun.

Anser att det var rätt att stänga påfarten

Sättningarna som gör att marken sjunker är kända hos kommunen sedan tidigare. Efter den nya mätningen gjordes därför en ny säkerhetsbedömning.

– Hade marken, som vi först trodde, plötsligt börjat röra sig åt motsatt håll hade vi inte koll på vad det handlade om. Men nu visade det sig vara samma sättningar som varit i området i alla år, säger Per Söderquist.

Först efter nästan två veckor, den 25 januari, öppnades påfarten igen. Kommunen uppmanade bilister att i stället välja påfarten vid Skulltorpsmotet eller Partillemotet.

Stängdes påfarten av i onödan?

– Utifrån den sitsen vi var i när vi gjorde bedömningen tycker jag inte att det var konstigt att vi stängde, då var det rätt beslut. Och nu när vi såg att det inte var något oväntat tycker jag att det var rätt beslut att öppna igen, säger Per Söderquist.

LÄS MER: Rekordmånga har covid-19 – trots att färre testas

Marken har rört sig under många år – av okänd anledning

Han berättar att marken i området kring Arenavägen har rört på sig under många år, och att det så småningom kan bli aktuellt med större åtgärder i marken.

– Vi vet inte vad det beror på, vi kan bara konstatera att det rör sig. Det kommer nog bli aktuellt med åtgärder längre fram när vi får större problem. Men redan nu ser vi att marken spricker och orsakar vattenpölar, och lyktstolpar lutar.

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

Så här prenumererar du och hämtar apparna:

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.