Oves gatukök har blivit Sveriges bästa korvkiosk

Gatuköket med potatismoset som tros ha myntat uttrycket ”gôtt mos”, har utsetts till Sveriges bästa korvkiosk. Det var Ove Wester som den första juni 1954 grundade ”Oves gatukök” vars mos, som bygger på ett hemligt recept, närmast blivit ett kulturellt fenomen i Göteborgsområdet.

ANNONS
|

Det är korvakademin som årligen utser Sveriges bästa korvkiosk. Bland de korvälskande ledamöterna finns bland den före detta TV4 vd:n Jan Scherman och den före detta radioprofilen Ulf Elving.

Motiveringen lyder: ”Denna korvkiosk har hållit högsta klass ända sedan starten i början på 1950-talet. Nu liksom då ringlar sig köerna långa till detta populära gatukök. Dragningskraften står att finna i det som heter ’goa korvar’ i kombination med ’gôtt mos’, hemmagjort på King Edvard-potatisen.”

– Det känns helt fantastiskt! Det är ett erkännande att man har gjort någonting bra, säger den nuvarande ägaren Peder Wester.

På frågan varför han tror att det är just Oves gatukök som fick priset i år svarar han:

ANNONS

– Jag tror att det beror på kontinuiteten till stor del. Vi har behållit det gamla som min far en gång startade i grunden. Att vi fortsätter i de gamla spåren med moset och så vidare. Vi försöker att fortfarande vara en korvkiosk.

Hemligt recept bakom kända moset

Det var Peders far Ove som tillsammans hustrun Gloria uppfann receptet till potatismoset som senare skulle ge upphov till det begrepp som har lämnat alla riktiga göteborgares munnar någon gång: ”gôtt mos”.

– Farsan och morsan, de kokade och skalade potatisen vid spisen i sin lilla etta i Partille och nu 60-70 år senare finns det fortfarande kvar, säger Peder stolt.

Det var när Peder stod i luckan på 80-talet som han började höra kunderna säga gött mos för att beskriva sin korvrätt. Senare fick begreppet en större betydelse.

– Det blev en beteckning på en känsla, att någonting är bra, säger Peder.

LÄS MER:Han vet hemligheten bakom Oves potatismos i Sävedalen

LÄS MER:Så många hundar heter Glenn i Göteborg

LÄS MER:Ölserveringar välkomnar törstiga tyskar

Man har hört historierna”

Vid middagstid denna regniga fredag är Oves gatukök i Sävedalen ockuperat av hungriga lunchgäster.

Vid ett av borden på gräsmattan utanför Oves gatukök sitter Juha Räsänen från Lilla Edet. Han är på kundbesök i Sävedalen och när han är i närheten, då är det alltid Oves som gäller. Idag blev det dock inte korv utan hamburgare till lunch, dock givetvis i kombination med det välkända potatismoset.

– Det är underbart gott. Jag får säga till dem att inte fläska på för mycket mos för det blir så mättande annars, säger han.

Visste du potatismoset har gett upphov till begreppet ”gôtt mos”?

– Jajamän, man har hört historierna.

Vid bordet bredvid sitter Sebastian Englinde och matar sin dotter Selma med gôtt mos.

– Hon gillar det väldigt mycket, säger Sebastian och ger sin dotter ännu en plastsked av potatismoset.

Efter en stund kommer även Sebastians föräldrar Ingmarie och Hasse till bordet. Alla äter samma rätt. En halvspecial med en klick räksallad ovanpå och alla är väl medvetna om att uttrycket ”gôtt mos” har sitt ursprung där de sitter nu.

Hemligt recept

Själv tycker Peder att det är svårt att beskriva mosets smak. Däremot kan han säga på vilket sätt det skiljer sig från annat potatismos.

– Vi snålar inte med råvarorna. Det är mycket smör och mjölk. Bantar man ska man inte äta vårt mos kan jag säga, säger Peder Wester.

Men receptet är och kommer vara hemligt för utomstående. Endast familjen Wester och några andra väl utvalda sitter på kunskapen bakom gôtt mos-moset.

Även Peders barn, och därmed den tredje generationen inom Westerfamiljen, har gått i Oves korvspår. Och helst vill Peder att det fortsätter på det viset som han menar har utgjort företagets framgångsrecept.

– Det är klart jag vill att företaget ska leva vidare med familjen. Sen vet man ju aldrig, men jag önskar det.

LÄS MER:GP listar: Här är Göteborgs bästa hamburgare

LÄS MER:Här är korvstaden Göteborg

ANNONS