Oves fyller på prisskåpet – årets företagare i Partille 2022

Oves gatukök är årets företagare i Partille 2022. Peder Wester firar med att packa in varor i källarlagret.
– Det är såklart hedrande att vinna priser, säger han.

ANNONS

Det är strax efter lunch på fredagen och kön utanför Oves gatukök i Sävedalen ringlar fortfarande lång med hungriga som är sugna på Oves legendariska mos. I källaren, där lagret finns, står ägaren Peder Wester och lastar ur varor ur vagnar och in i hyllan och han irriterar sig lite på just kön.

– Den ser för lång ut, jag har hört många som kör förbi när de ser den. Jag har en plan på hur vi ska lösa det där men först måste våra stora parasoller komma på plats, säger han.

Moset är signum

Fredagar är alltid hektiska och kanske lite extra mycket just idag då Partille Tidning kommer på besök för att mitt i alltihop fråga Peder om den utmärkelse han och Oves fick av Partille kommun under torsdagkvällen: Årets företagare i Partille 2022.

Motiveringen lyder:

”Årets företagare har på ett lite annorlunda sätt satt Partille på kartan. Oavsett tidpunkt ringlar en ständig kö utanför med både nära och långväga gäster. En av deras specialiteter har till och med myntat ett eget uttryck. Tredje generationen driver nu framgångsrikt vidare farfar Oves idé om riktigt gôtt mos.”

– Väldigt roligt och förra året fick vi ju pris som Sveriges bästa korvkiosk av Korvakademin. Det var många som ville prata med mig igår och många som berättade att de har minnen av Oves sedan barnsben, vi har ju funnits i snart 70 år, säger Peder och pekar på en halv special när han ska svara på frågan om vad som gör Oves Gatukök så speciellt.

250 kilo om dagen

– Den där, korv och mos är vårt signum. Vi gör cirka 250 kilo mos om dagen och har aldrig gjort om receptet som min pappa hade när han startade. Möjligen har vi ändrat hur mycket av varje ingrediens som ska i men inte mer än så. Och jag måste nog säga att moset är godare nu än någonsin.

Under de senaste åren har Oves utökat sin verksamhet och finns nu i Alingsås samtidigt som både food truck- och cateringdelen fullkomligt exploderat.

– Vi invigde faktiskt vår andra food truck igår och den behövs. Jag tar emot en sju, åtta förfrågningar varje dag och måste tacka nej till det mesta. Med två bilar kan vi göra dubbelt så mycket.

Dags att lämna över

Mycket mer expansion har Oves gatukök inte i sig, i alla fall inte under Peder Westers ledning. I höst fyller han pension och lägenheten i Torrevieja lockar allt mer, det börjar bli dags att passa gatuköket vidare till nästa generation.

– Jag tog över från pappa 1979 och jobbade säkert 100 timmar i veckan och snart är det dags att lämna över. Inget är klart om när eller vem men jag har lite tankar, säger han.

LÄS MER:En snabb hel special på Oves och frågan är: Gött mos eller?

LÄS MER:Oves gatukök har blivit Sveriges bästa korvkiosk

LÄS MER:Partilles bästa lunchrestauranger – PT listar recensionerna med högst betyg

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS