Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Värsta influensaperioden brukar vara i februari och mars, i maj är det ovanligt att smittas av viruset.  Bild: Erika Arnadottir
Värsta influensaperioden brukar vara i februari och mars, i maj är det ovanligt att smittas av viruset. Bild: Erika Arnadottir

Ovanligt mycket influensa i Västra Götaland

Känner du förkylningssymptom eller är lite illamående just nu? Det kanske inte är så konstig. De senaste veckorna har ovanligt många smittats av influensa, samtidigt smittas många också av vinterkräksjukan.
– Vi har haft en mycket märklig säsong, säger smittskyddsläkaren Leif Dotevall.

I Sverige startade influensasäsongen redan vecka 48 under 2021. Och ett par veckor senare, vecka 52, blev 142 fall av influensa inrapporterade i Västra Götalandsregionen. Det är flest inrapporterade fall under säsongen hittills.

– Vi har liksom övriga Sverige haft en mycket märklig influensasäsong. Vi hade en rejäl topp tidigt i höstas och nu under våren hade vi en ökning igen. En tvådelad puckel har vi inte sett tidigare, säger Leif Dotevall, biträdande smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen.

Han berättar att influensasmittan kan komma från andra länder. Danmark hade nyligen en tydlig ökning.

– Men att influensan inte tog fart kan först också bero på att covid tog över. När man har luftvägsvirus verkar det som att ett av viruset tar över och konkurrerar ut det andra.

Leif Dotevall Leif Dotevall, biträdande smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen. Bild: Thomas Johansson
Leif Dotevall Leif Dotevall, biträdande smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen. Bild: Thomas Johansson

Influensa ser ut att minska framöver

Men nu ser influensasmittan ut att minska något i Västra Götaland. Enligt smittskyddet är det dock svårt att fastslå detta eftersom det finns ett mörkertal.

– Provtagningen för influensa är begränsad. När det blir varmare och luftfuktigheten ökar utomhus brukar influensan försvinna. Vi brukar inte se den i maj, säger Leif Dotevall.

Symptom på influensa

Du kan snabbt känna sig sjuk vid influensa. Vissa blir mycket sjuka med hög feber och hosta, medan andra bara får lindrigare besvär.

Det är vanligt med flera av följande symtom:

• Du känner dig mycket sjuk eller matt.

• Du har ont i musklerna.

• Du har hög feber och huvudvärk.

• Du känner dig trött och frusen.

• Du har ont i halsen och torrhosta.

• Minskad matlust är också vanligt.

Febern brukar ofta vara runt 39–40 grader och finnas kvar i upp mot en vecka.

Källa: 1177.se

Även spridning av magsjuka

Men det är inte bara influensa som sprids just nu. Utan det är även andra sjukdomar.

– Februari och mars är de värsta perioderna. Maj månad är oftast en lugn period, men vi har fortfarande en del covidfall, säger Leif Dotevall.

Dessutom finns det fall av vinterkräksjuka.

– Vi får en del rapporter om att det finns en del fall. Om det är onormalt eller inte kan jag inte svara på. Men det finns en hel del förskolor som har haft det, helt klart.

För att inte bli smittad med vinterkräksjukan rekommenderas det att hålla god handhygien, alltså att tvätta händerna. Endast tvål dödar vinterkräksjukevirus.

Feber är typiskt influensasymptom

Känner man influensasymptom bör man stanna hemma. Dock kan det nog vara många som känner sig lite snuviga på grund av pollen.

– Man vet om man är pollenallergisk. Det brukar klia i slemhinnor och ögon och näsan rinner. Det blir också bättre med medicin. När det gäller luftvägssjukdomarna får man feber och hosta. Det skiljer sig åt, säger Leif Dotevall.

Han påminner om att man inte ska utsätta andra för smitta. Och om man inte gjort det än, ta sitt coronavaccin eller påfyllnadsdoserna.

Men om man blir så pass sjuk att ens allmäntillstånd påverkas bör man söka vård.

– Alltså när ens allmäntillstånd är så dåligt att man verkligen behöver hjälp. Är man sjuk kan man ringa 1177.

LÄS OCKSÅ: Länsstyrelsens vädjan: Hjälp oss få bort invasiva växten

LÄS OCKSÅ: Dramatisk ökning av TBE i Västra Götaland

LÄS OCKSÅ: Från förlossningsdepression till ultralöpare

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

Så här prenumererar du och hämtar apparna:

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.