Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Ont om språkvärdar till populära språkcaféet

Partilles språkcafé lockar många som vill lära sig svenska – men nu saknas det språkvärdar som kan hålla i samtalen.
– Corona gör fortfarande många oroliga och vi söker nya värdar som kan hålla i samtalen, säger Sanela Omanovic på Studieförbundet Vuxenskolan som tillsammans med Partille bibliotek anordnar träffarna.

I flera år, varannan vecka, har Partille bibliotek blivit en mötesplats för de utrikesfödda som vill lära sig bättre svenska. Språkcaféet samlar ofta 30 besökare som vill samtala, hitta ett socialt sammanhang och bygga nätverk. Vissa är där för att verkligen lära sig svenska, andra mer för att få en kaffe och kaka och en gemenskap med andra som är i samma situation. En förutsättning för att språkcaféet ska bli bra är att det finns nyfikna språkvärdar som är duktiga på svenska.

– Språkvärden är där för att hålla igång samtalet och få alla att försöka prata. Vi har alltid ett tema för varje träff, till exempel mat, som vi utgår från men samtalen går ofta vidare och handlar om annat, säger Sanela Omanovic.

LÄS MER: I spåret av Pride önskar vi acceptans för alla

”Du känner dig påfylld”

Före coronapandemin fanns det förhållandevis gott om språkvärdar som volontärt kom och pratade med besökare men det långa uppehållet har gjort att det vid den första fysiska träffen för två veckor sedan var gott om besökare men ont om språkvärdar.

– Vi är i stort behov av att få in nya värdar då många av de gamla ännu känner sig tveksamma till att träffas fysiskt. Det är lite svårare än vanligt att hitta folk, säger Sanela Omanovic.

Hon berättar att de flesta som anmäler sig till att bli språkvärd finner stor glädje och får lära sig en massa om andra människor och kulturer. Och att de när de varit med en gång nästan alltid kommer tillbaka.

– Om du är nyfiken på andra människor och duktig på svenska så är det något du kommer att känna dig påfylld efter att ha varit med om. Det känns bra att kunna hjälpa till, säger hon.

LÄS MER: Så blir nya Furulund: ”Ett jätteprojekt för Partille”

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

Så här prenumererar du och hämtar apparna:

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.