Öjersjö är den mest barntäta stadsdelen i Partille kommun. Så mycket som vart sjätte barn i åldern 0-9 år går att finna i området.
Öjersjö är den mest barntäta stadsdelen i Partille kommun. Så mycket som vart sjätte barn i åldern 0-9 år går att finna i området. Bild: Magdalena Rosen

Öjersjö toppar listan över barntätaste stadsdelen i Partille

Öjersjö är den mest barntäta stadsdelen i Partille kommun. Så mycket som vart sjätte barn i åldern 0-9 år bor i området. Det visar siffror från SCB.
– Det är en utveckling som skett under flera år, det är högst i våra stadsdelar, säger Lennart Axring, utvecklingsstrateg på Partille kommun.

ANNONS

Öjersjö och Puketorp är de barntätaste stadsdelarna i Partille kommun. I Öjersjö (västra och östra) är nästan var sjätte person ett barn i åldern 0-9 år vilket gör stadsdelen till den mest barntäta i kommunen.

Tvåa på listan är Puketorp där var sjunde person är ett barn i åldern 0-9 år. I hela kommunen sammantaget är var åttonde person ett barn i nämnda åldersintervallet.

Nära skola och friluftsliv

En av orsakerna till att Öjersjö ligger i topp är hur området är uppbyggt, enligt Lennart Axring, utvecklingsstrateg på Partille kommun.

– Det är småhusområde och sen är Öjersjö en attraktiv miljö för småbarnsfamiljer. Det är nära till friluftsliv och det är nära till förskolor och skolor. Det är naturligt att många barnfamiljer flyttar dit.

Lennart Axring berättar att Öjersjö är mer attraktiv för barnfamiljer för sin närhet till förskolor och friluftsliv.
Lennart Axring berättar att Öjersjö är mer attraktiv för barnfamiljer för sin närhet till förskolor och friluftsliv. Bild: Privat

Historiskt sett har det funnits väldigt många småhus i Öjersjö vilket delvis lockar barnfamiljer.

– Om det bor många barnfamiljer i ett område då flyttar även andra barnfamiljer dit. När familjer med utflyttade barn flyttar ut, flyttar nya familjer med yngre barn in, säger han och tillägger:

– Barn 0–18 år utgör nästan 33 procent av befolkningen i Öjersjö vilket är de högsta andelen i våra kommundelar.

Vill bygga ut

Utöver småhus och andra barnfamiljer spelar närhet till skolor och natur en mycket viktig roll, enligt Axring.

– Vi håller koll på hur populationen ser ut i området och måste anpassa vår service efter behovet. Det är ett kontinuerligt arbete att parera befolkningens utveckling med deras behov och vad vi kan leverera. Det är en utveckling som skett under flera år även om till exempel barnkullar alltid varierar i storlek över tid, säger han.

Samtidigt som barntätheten är hög i Partille byggs det en hel del nya bostäder i Öjersjö med inflyttning senare under året och de kommande åren. Går allt enligt plan hoppas Axbring att invånarantal uppnår 40 000 framtill årsskiftet.

– Med den inflationen vi har får vi se men vi vill bygga bostäder och följa efter med service. Det är hela tiden något vi tittar på, säger Lennart Axring.

LÄS MER:Så vattenskadat är Leos Lekland: ”Oklart när vi kan öppna”

LÄS MER:Grupperna som rekommenderas en höstdos

LÄS MER:Bostadspriserna sjunker i Partille

ANNONS