Ögonvittnet ryckte in – övermannade misstänkta kött-tjuven

En av Willys kunder blev under måndagen vittne till när den misstänkta kött-tjuven försökte fly ut från butiken. Personalen lyckades stoppa honom, men kunden såg snabbt att det höll på att gå överstyr – då valde han att hjälpa till.
– Jag hann inte tänka så mycket, det var mer en ryggradsreaktion, säger han.

ANNONS
|

Under måndagseftermiddagen utspelade sig en dramatisk brottningsmatch utanför Willys på Kyrktorget, efter att en man i 40-årsåldern misstänktes för en köttstöld.

Enligt Sandra Sandin, ett vittne utanför butiken, ska mannen ha kommit utspringande från butiken med en påse kött i handen. Strax därefter kom flera i personalen rusande och lyckades stoppa honom utanför butiken.

Hon berättar även att mannen ska ha varit väldigt aggressiv och gjort motstånd, något som ett annat ögonvittne bekräftar.

Daniel, som egentligen heter något annat, befann sig vid Willys under måndagseftermiddagen för att handla och möttes i entrén av mannen och flera i personalen som sprang efter ut mot Kyrktorget.

ANNONS

– Det var en väldig uppståndelse. Jag vände om och såg hur de kämpade med att stoppa mannen utanför på gatan, jag såg också att de inte kunde hantera situationen, säger Daniel.

Var en ryggradsreaktion

När han ser att det går överstyr släpper han rent instinktivt sin kundvagn och frågar en i personalen som kämpar mot mannen om de behöver hjälp.

– Jag ger mig inte in direkt utan de måste förstå vem jag är och att jag vill hjälpa till, säger han.

Han får ett ja på frågan och gör en snabb uppskattning av situationen. Till skillnad från majoriteten av de vittnen som befann sig på platsen som valde att endast titta på, kände Daniel sig ändå trygg med vad han behövde göra.

– Det finns två sätt som människor kan agera när de ser något fel som händer, antingen så fryser de utan att tänka, andra rycker in. Jag förstår ju folk som inte ingriper men för min del så tror jag inte att det hann bli en tankeprocess utan snarare en ryggradsreaktion, säger Daniel.

Med en bakgrund som säkerhetsvakt inne i centrala Göteborgs klubbliv, och med en del kampsportskunskaper, så kände han sig trygg i hur han skulle kunna bidra till att stötta upp.

– Jag känner mig säkrare, jag hade rätt bra koll på hur jag kunde få ner honom och hålla kvar honom utan att han skulle kunna sparka sig loss.

”Kunde ha haft en kniv”

I efterhand menade även polisen att mannen troligtvis inte hade kunnat gripas om inte personalen och vittnet stoppat honom. De hade rätt att hålla fast mannen, då det faller under så kallat envarsgripande.

– Som envarsgripande är det deras fulla rätt när det handlar om en man misstänkt för brott som är på fri fot. Om man nu vågar göra det är en annan fråga, det finns alltid en risk, sa Stefan Gustafsson, polisens presstalesperson i samband med händelsen.

För Daniel var det en självklarhet att ha civilkurage och hjälpa till, men han är också medveten om faran i att blanda sig i.

– Såklart man kan tänka i efterhand att han kanske hade haft en kniv. Man får uppskatta vilken typ av våld det handlar om och redan från början veta vad man gör. Det är till exempel viktigt att låsa armarna om det eventuellt finns några vapen, men i det här fallet gjorde det inte det.

En annan aspekt som Daniel också menar är viktig att tänka på är hur personen som blir nedbrottad mår.

– Samtidigt är det också viktigt att han själv inte skadar sig när han ligger ner, han ska bli behandlad mänskligt, säger Daniel.

– Vi såg bland annat till att han fick vatten och även sin astmamedicin när han behövde den.

Man ska bry sig om andra

Efter ett tag kunde två ordningsvakter komma till undsättning från Allum och ta mannen åt sidan. Polisen anlände sedan efter ytterligare några minuter och grep mannen för stöld.

När händelsen väl var över uttryckte personalen stor tacksamhet till Daniel för hans hjälp, då det annars hade varit svårt att hålla mannen i schack tills polisen kunde komma.

Nu, ett dygn senare så har Daniel äntligen kunnat smälta vad han varit med om.

– Det jag kan fundera på är varför jag reagerar som jag gör. Jag har ryckt in en gång tidigare vid en incident på Jula när en person höll på att riva hela butiken. Jag tycker det är så synd om personalen som jobbar hårt för att tjäna sina pengar, och sen utsättas för brott. Många är inte heller tränade i att hantera situationen, säger Daniel.

– Jag tycker man ska bry sig om andra och vara snäll.

LÄS MER:Man hålls fast utanför Willys

LÄS MER:Man misshandlad utanför Willys – gärningspersonerna på flykt

LÄS MER:Polis larmad till Willys – vittne såg man slå kvinna

ANNONS