Odlade knark i centrum – nu får han sänkt straff

När polisen slog till mot lägenheten i centrala Partille möttes de av en stark cannabislukt och flera tält fyllda med narkotikaklassade plantor. Mannen bakom odlingen dömdes till ett års fängelse för narkotikabrott, men nu har hovrätten sänkt hans straff.
– När vi kommer in i lägenheten så ser man direkt att den är inredd för att framställa marijuana, skriver en av poliserna i sin händelserapport.

ANNONS

Knarkodlingen upptäcktes av polisen i september 2019 i samband med att grannar klagat på att det luktade cannabis i trapphuset. När polisen med hjälp av en låssmed tagit sig in i hyreslägenheten i centrala Partille hittade man en knarkodlingsoperation i full blom.

– När vi kommer in i lägenheten så ser man direkt att den är inredd för att framställa marijuana. Det finns tre stora tält, två för odlingar och ett för att torka växterna, skriver en av poliserna i sin händelserapport.

LÄS MER:Man åtalad efter knarktillslag i Jonsered

I förundersökningsprotokollet framgår det att polisen är av åsikten att lägenheten enkom använts för att framställa narkotika.

– Vid husrannsakan gjordes iakttagelser som tyder på att lägenheten är obebodd. I vardagsrummet fanns inga möbler. I köket stod en soffa. Ingen säng fanns i lägenheten. Förutom några få klädesplagg i en garderob fanns endast odlingsutrustning som gödsel och bevattningsslangar i garderoberna, står det i händelserapporten.

Polisen hittade kilovis med cannabis

Samtidigt som polisen befann sig i lägenheten anlände en man i 30-årsåldern som hade nycklar till lägenheten. Han greps, anhölls och häktades senare misstänkt för narkotikabrott.

LÄS MER:Man sparkade ordningsvakter vid gripande i Allum

Totalt hittade polisen närmare sex kilo cannabis med emballage, tolv färska plantor, tre torkade samt en rad andra attiraljer som går att förknippa med cannabisbruk.

I förhör med polis erkänner mannen att han odlat plantorna, men menar att det är för eget bruk och inte varit till för att sälja vidare.

I förhör uppger mannen att en av anledningarna till att han börjat odla är av ren nyfikenhet och att lärt sig hur man gör på Youtube.

– Jag ville testa, jag var nyfiken och ville prova de här sakerna, säger han.

I somras dömdes mannen av Göteborg tingsrätt till ett års fängelse för narkotikabrott, en dom som han överklagade till hovrätten då han tyckte att påföljden var för hård.

Hovrätten sänker mannens straff

Mannen menar att vikten på den beslagtagna narkotikan som använts som en av grunderna till hans påföljd är felaktig, eftersom inte allt på plantorna går att bruka som narkotika.

Hovrätten har tagit den saken i beaktande.

”I det aktuella beslaget ingår växtdelar som visserligen är klassificerade som narkotika, men som typiskt sett inte konsumeras. Eftersom den mängd narkotika som kunnat förväntas bli konsumerad således tydligt har understigit den beslagtagna mängden narkotikaklassade preparat”, står det i domen.

I övrigt går hovrätten helt på tingsrättens linje. Påföljden till brottet skrivs ner från ett år till tio månader.

”Med hänsyn till brottets art och dess relativt höga straffvärde finns det inte utrymme för annan påföljd än fängelse. Strafftiden bör ligga på tio månader, motsvarande straffvärdet”, står det i domen.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS