Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Nytt rekord för Rami Bladlav – bara 35 dagar innan VM

Efter att Sävedalsbon Rami Bladlav slagit både det svenska och nordiska rekordet i att hålla andan under vattnet har han nu gjort det – igen.
När en konkurrent slog hans rekord med elva sekunder i lördags kunde han inte annat än sätta hårt mot hårt – på söndagen tog han tillbaka det med råge.

Sävedalsbon Rami Bladlav slutar inte att förvåna. Han blev rikskänd när han slog både det svenska och nordiska rekordet i att hålla andan, så kallad statisk apnéa, först under SM i höstas och sedan på nytt i mars i år.

I hela nio minuter och 17 sekunder lyckades han då klara sig utan syre under ytan vid Dykmässan i Eriksbergshallen. Sedan dess har han varit rekordhållare i Norden men i lördags dök det upp motstånd.

Konkurrenten och vännen Valdemar Karlsson tävlade i Angereds Arena vilket slutade med att han slog Ramis rekord – med hela elva sekunder.

– Jag på plats var vid hans sida och coachade honom fram till svenska rekordet. Vi båda ska på VM och är i bra form. Men jag valde att inte tävla för jag var utan motivation och ville fokusera på att hjälpa andra dykare istället, säger Rami Bladlav.

"Skojade om hur länge jag låter rekordet stå sig”

Valdemars nya svenska och nordiska rekord hamnade då på nio minuter och 28 sekunder.

– Jag blev jätteglad när han slog rekordet. Han frågade innan hans start om han kunde låna näsklämman som jag slog rekord i och det kändes redan där att han kommer lösa det. Han hade liksom gjort 9:30 på träning så det var ingen överraskning att han hade kapaciteten att göra det på tävling.

Men att vännen och konkurrenten slagit rekordet var något som Rami Bladlav inte kunde acceptera allt för länge.

– Valdemar och ordföranden i svenska dykarförbundet skojade om hur länge jag låter rekordet stå sig. Så jag svarade lite på skoj att det blir 24 timmar. Samtidigt som jag sa det så tänkte jag att det är ju tävling i Linköping i morgon.

Allt stämde i vattnet

Sagt och gjort. Rami Bladlav beslutade sig därför för att resa till Linköping och ta sin revansch. Han kontaktade arrangören och fick en plats, tog med familjen på resan med ett enda mål – att ta tillbaka rekordet.

Och förutsättningarna var på hans sida.

– Jag fick höra i förväg att vattentemperaturen var perfekt för mig på ungefär 28,5 grader. Jag gör vanligtvis längre uppvärmningar än andra dykare i vatten och varmare pool passar mig bättre. Så när jag klev in i vattnet och började känna in atmosfären så fick jag en känsla att jag kan ta rekord idag.

Och det gjorde han. Nya svenska och nordiska rekordet är nu hela nio minuter och 39 sekunder.

Hur kändes det när du insåg att du gjort 9.39 under ytan?

– Jag hade sagt till min fru att säga till mig att komma upp på 9:30. Så jag hörde henne ropa att jag ska komma upp. Rekordet var på 9:28. Samtidigt visste jag att 9:35 flyttade fram mig ytterligare ett steg i världsrankingen. Jag mådde bra och kunde tänka klart så jag pressade lite till när jag ändå hade pushat så länge.

Nia i världsrankingen

Rami Bladlav ligger därför nu på en niondeplats i världsrankingen. Bara åtta andra personer har kunnat hålla andan lika länge som honom – någonsin.

Nu har han siktet inställt på VM i juni som nu närmar sig med stormsteg. Hela våren har präglats av hårdträning och målet har alltid varit att nå drömtiden på tio minuter.

Nu närmar du dig ditt långsiktiga mål, hur tror du VM kommer gå?

– På VM är tanken inte något personbästa. Det är kallare pool och andra förutsättningar. Så tiden är inte viktig. Jag tror på medalj men det är tufft motstånd med personer som har flera års erfarenhet av internationella tävlingar, så vi får se.

Hur ser träningen ut så här bara en dryg månad innan det är dags?

– Nu är det mycket fokus på mängdträning. Så mycket tid i vatten som möjligt och vänja kroppen vid låga syrenivåer innan en toppning med justeringar i dieten och mer sömn sista tio dagarna.

LÄS OCKSÅ: Rami Bladlav är Årets Partillebo 2021

LÄS OCKSÅ: Här är Partilles mäktigaste personer – plats 41-50

LÄS OCKSÅ: Fridykaren Rami Bladlav slår nytt rekord i att hålla andan

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

Så här prenumererar du och hämtar apparna:

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.