Nybygget i Hallens bykärna överklagas

Nyligen klubbade kommunfullmäktige igenom nybygget i kulturområdet Hallens bykärna, men processen har präglats av både jäv och oenigheter. Nu har flera personer boende i närområdet valt att överklaga beslutet till mark- och miljödomstolen.
– Vi vill bevara gamla miljön, man kan tycka att det är själviskt men bygger man är så är det inget man kan ändra på sen, säger Hans Blomberg.

ANNONS
|

I mitten av oktober stod det klart – nybygget i Hallens bykärna i Öjersjös gamla kulturområde skulle bli av efter närmare fyra år av planeringsarbete. Vid kommunfullmäktiges sammanträde röstade 26 ledamöter ja och 13 nej, men både MP, C och V valde att reservera sig mot beslutet.

Hallens bykärna är den gamla delen av Öjersjö med anor från 1800-talet och eftersom området ligger i en kulturhistorisk miljö har processen dragit ut på tiden.

Många har under processens gång ställt sig kritiska till bygget, bland annat Lars-Erik Jevås från naturskyddsföreningen i Partille. Han har protesterat mot bygget och menar att det helt enkelt handlar om en kortsiktigt ekonomisk fördel.

ANNONS

– Det är inte natur eller kultur som man tar tillvara på, sa han till Partille Tidning i samband med att beslutet togs.

LÄS MER:Partilles naturskyddsförening kritiska till nybygget i Hallens bykärna

Vill bevara gamla miljön

Beslutsprocessen har också präglats av jäv då Socialdemokraterna valt att avstå röstningen. Detta eftersom tidigare gruppledaren Eva Carlssons sambo äger huset intill nybygget.

Nu står det klart att beslutsprocessen kring nybygget tar en ny vändning eftersom flera personer som bor i närområdet av Hallens bykärna har valt att överklaga beslutet till mark- och miljödomstolen.

Bland annat tidigare gruppledaren Eva Carlssons sambo som bor intill och paret Kristina och Hans Blomberg som bor i det ursprungliga gamla huset Hallegården.

– Jag känner att man går ifrån att bevara gamla jordbruksbygden. Vi vill bevara gamla miljön, man kan tycka att det är själviskt men bygger man här så är det inget man kan ändra på sen, säger Hans Blomberg.

LÄS MER:Öjersjöbo tvingas riva pooltak – förlorade mångåriga tvisten

”Verkar vara lite hopplöst”

Han menar att planen sedan över tio år tillbaka i tiden alltid varit att området ska bevaras, som gamla skolan, en gammal lada och en källarvind. När han nu ser hur tomten ska styckas av i mycket mindre bitar än vad övriga i området är, och dessutom få två nya bostadshus, ser han inte hur man kan leva upp till det.

– Jag tittar på att det inkräktar på miljön runt gamla skolan väldigt mycket. Sen är det ju så att det är ett populärt område att bo i och det är vansinniga priser, men penningen får inte styra detta i det gamla området.

Nu hoppas han att överklagan kan leda till att kommunen i stället för att bygga nya hus renoverar det gamla. Men om det kan bli framgång i mark- och miljödomstolen är han ändå inte helt säker på.

– Det verkar vara lite hopplöst, jag tror tyvärr inte att vi klarar detta, men vi slängde ändå in överklagan. Då har man gjort vad man kan, säger Hans Blomberg.

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS