Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Statsminister Magdalena Andersson. Arkivbild. Bild: Anna Tärnhuvud
Statsminister Magdalena Andersson. Arkivbild. Bild: Anna Tärnhuvud

Nya smittskyddsåtgärder införs

Regeringen inför nya rekommendationer från och med 8 december. Från i morgon, onsdag, uppmanas alla att bland annat hålla avstånd i kollektivtrafiken och bära munskydd. Anledningen är den ökade spridningen av coronaviruset.
– Vi behöver agera tillsammans. Därför kommer vi presentera ytterligare försiktighetsåtgärder, säger statsminister Magdalena Andersson.

Förra veckan hintade Folkhälsomyndigheten om att det kan bli aktuellt med nya restriktioner om smittspridningen av coronaviruset fortsätter att öka. På tisdagen blixtinkallade regeringen och Folkhälsomyndigheten till en presskonferens gällande coronaläget.

Medverkande på pressträffen var statsminister Magdalena Andersson, finansminister Mikael Daberg (S), samt socialminister Lena Hallengren (S). Även Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell medverkade.

– Runt omkring i världen ser vi en ökande smittspridning. Men där befinner vi oss inte i Sverige i dag. Vi har vaccinerat och gjort det med god precision. Vi är inte i samma läge som våren 2020, säger statsminister Magdalena Andersson och fortsätter:

– Men vi behöver agera tillsammans. Därför kommer vi presentera ytterligare försiktighetsåtgärder.

De rekommendationer som presenterades kommer inte pausa livet helt, menade Magdalena Andersson. Men statsministern uppmanar alla till att ta en krampaus om man inte vet om den andre personen är vaccinerad.

Det här gäller just nu

• Särskilda rekommendationer för ovaccinerade

• Stanna hemma och testa dig vid symptom – även om du är vaccinerad

• Råd för resenärer

• Vaccinationsbevis för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar.

Källa: Regeringskansliet

Nya rekommendationer införs den 8 december

Från och med i morgon den 8 december införs nya rekommendationer. Bland annat uppmanas man igen att använda munskydd i kollektivtrafiken.

– Arbetsgivare ska också möjliggöra för arbetstagare att jobba hemifrån, säger socialminister Lena Hallengren (S).

– Alla vuxna rekommenderas också att hålla avstånd på platser där det finns trängsel. Man ska också undvika trängsel i kollektivtrafiken, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell.

Regeringen har också lagt ett förslag om att införa vaccinpass på restauranger och gym.

Det här gäller från och med 8 december

• Hemarbete ska möjliggöras av arbetsgivare

• Lärosäten ska ha fortsatt undervisning på plats men undvika större samlingar

• Vuxna bör hålla avstånd i offentliga miljöer

• Munskydd i kollektivtrafiken

Källa: Regeringskansliet

Det här är det första steget av tre steg. Om läget skulle bli värre kommer kan steg två införas, som bland annat innebär att enadst de personer som fysiskt behöver vara på sin arbetsplats bör vara där, samt delvis distansundervisning på universitet och högskolor.

Och slutligen kan steg tre införas om det skulle bli en mycket hög smittspridning och vårdbelastning. Då kan maxantal per kvadratmeter bli aktuellt. Men dessa steg är inte aktuella än.

Regeringen vill införa tillfälligt slopat karensavdrag. De vill också lägga ett förslag för att täcka företags sjukvårdskostnader. Om detta går igenom ska det gälla retroaktivt från och med i morgon, 8 mars, till 31 mars 2022.

– Regeringen vidtar nu en lång rad åtgärder för att dämpa smittspridningen, men också skydda ekonomin. Är du ännu inte vaccinerad – vaccinera dig. Du skyddar dig själv men också andra, säger statsminister Magdalena Andersson.

Så här prenumererar du och hämtar apparna:

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.