Nya paviljonger gillas av både lärare och elever

Nu har paviljongerna kommit upp på skolgården vid Vallhamra skola. De ska vara på plats i minst tre år för att avlasta övriga lokaler när antalet grundskoleelever i kommunen snabbt växer.
– Man kan vara lite tveksam till paviljonger i början, men det är en väldigt bra lösning för oss hittills, säger rektor Hannes Hjalmarsson.

ANNONS
|

I förra veckan var det varmt i de nya paviljongerna som kommit upp på skolgården intill fotbollsplanen vid Vallhamra skola. Men den här veckan är det bättre temperaturer för klass 2A som har svenskalektion på förmiddagen. Klassläraren Jenny Lind tycker att de paviljonger som kommit upp under sommaren är över förväntan.

– Det är fantastiskt fina lokaler tycker både jag och mina kollegor, ljust och fräscht. Vi är väldigt glada över att ha hamnat här, speciellt på övervåningen, säger hon.

Jenny lind har erfarenhet av att ha arbetat som lärare under många år och har även tidigare undervisat i paviljonger på Vallhamra skolan, men de ska nu rivas och försvinna.

ANNONS

– Den paviljongen jag var i härute som vi kallar "Sjöboden" var väldigt sliten och gammal. Men det här är helt nytt och att vi har ett grupprum till varje klassrum är också en lyx.

Elever får gå i trappan klassvis

Jenny Lind ser ingen större skillnad mot att undervisa i ett vanligt klassrum. Dessutom är hon väldigt glad över all ny teknik som hennes klass har fått med "nystarten" som hon kallar flytten till paviljongerna.

– Vi har fått modern teknik och en tv som fungerar, det är inte alltid som projektorerna gör det. Sen är det en vecka sen som vi flyttade in, så vi känner ju fortfarande på huset och klassrummen, hur miljön blir bäst för barnen och testar oss fram helt enkelt, säger hon.

En smal trappa leder upp till våning två där klass 2A har lektion. Klassläraren Jenny Lind ser något av en nackdel med upplägget.

– Vi måste gå en klass i taget för det är ganska smalt, det kan vara en nackdel. Vi ställer upp barnen på led och sen går vi tillsammans upp till klassrummet.

Men fördelen blir att lärarna slipper en massa spring ut och in i klassrummen å andra sidan.

– Det kan nog vara en fördel i slutändan ändå.

Märker du om det blir sämre ljud att prata framför eleverna i klassrummet?

– Nej, jag känner snarare att det är bättre ljud här på nåt sätt, det känns som man kommer närmare eleverna.

Men hon är osäker om klasserna under kanske störs av springande fötter från övervåningen.

Osäkert hur blir kallt det blir under vintern

Första skolveckan var det varmt i de nya lokalerna, men Jenny Lind är osäker på hur det kommer att bli framöver.

– Vintern är inget jag tänkt på nu, det finns väl en risk för att det kan bli kallt, men det får vi se då.

Linnea Bojnert: "Lokalerna ser inte lika roliga ut från utsidan"

Linnea Bojnert är också klasslärare för årskurs två. Hon har inte undervisat i paviljonger tidigare.

– Jag måste säga att jag är positivt överraskad, det är första gången jag undervisar i paviljonger och det är väldigt trevliga lokaler, väldigt fräscha lokaler och allting är väldigt nytt och fint.

Linnea Bojnert undervisar i klass 2B.
Linnea Bojnert undervisar i klass 2B. Bild: Shamiram Demir

Utifrån ser paviljongerna kanske inte så inbjudande ut, reflekterar Linnea Bojnert.

– Lokalerna ser inte lika roliga ut från utsidan som de andra skolbyggnaderna gör, men så blir det ju med sånt här som man ska sätta upp snabbt.

Även hon nämner en oro för trappan som leder upp till våning två.

– Men det har också gått bra, barnen är väldigt duktiga på att följa de regler vi har satt upp för att det ska vara tryggt och säkert för alla, säger Linnea Bojnert.

Wilma gillar sitt nya klassrum

Wilma Reinhamre skriver fokuserat på frågorna i boken. Hon är särskilt nöjd med hur hon skriver bokstaven ”k”. Hon förklarar varför hon tycker om sitt nya klassrum.

– Det luktar fräscht varje gång man kommer in och så är det fina bord och stolar.

Även redskapen var slitna i det tidigare klassrummet.

– Det var massa torra pennor, nu är det helt fräscha pennor.

Wilma Reinhamre i klass 2A tycker om sitt nya klassrum. "Det luktar fräscht varje gång man kommer in och så är det fina bord och stolar."
Wilma Reinhamre i klass 2A tycker om sitt nya klassrum. "Det luktar fräscht varje gång man kommer in och så är det fina bord och stolar." Bild: Shamiram Demir

Bäst är det när de har rast för då får hon leka med käpphästarna. Sedan när klassen ska in igen måste de alla ställa upp på led och gå uppför trappan och in i klassrummet ihop.

– Det är lite jobbigt ibland när vissa trängs, lägger hon till.

Ökning av barn i Sävedalen

Enligt den lokalförsörjningsplan som togs fram under våren kommer det ske en ökning av barn upp till 15 år i hela Partille. I närtid räknar man med en ökning på 375 barn och i ett längre framtidsperspektiv är ökningen det dubbla till cirka 760 barn. Redan nu under hösten behövdes plats för ytterligare 50 elever på grundskolorna i Sävedalen, därför togs tillfälliga paviljonger in för tre år.

Eftersom det har funnits paviljonger vid Vallhamra skola tidigare, är det den skola som låg bäst till för en utökning av lokaler. Under hösten är det fem paralleller av förskoleklasser på Vallhamraskolan med 108 nya förskoleelever.

De elever som ska undervisas i de nyuppkomna paviljongerna är lågstadiebarn. Sex klassrum ska inrymma 20–25 elever i varje klass. Tvåor och ettor ska undervisas i alla ämnen som finns i läroplanen, utom idrott och slöjd.

Rektorn Hannes Hjalmarsson har informerat föräldrar och lärare under våren och han har inte fått till sig något negativt kring planerna.

– Vi har varit med och valt ritningarna för dem och gått ut med ritningarna till all personal så de vet hur allt skulle se ut. Vi har anpassat paviljongerna efter de behov som eleverna har, så vi har känt oss väldigt trygga med allt, säger rektor Hannes Hjalmarsson som är ansvarig för eleverna går på förskoleklass upp till årskurs tre på Vallhamraskolan.

Tre år med paviljonger, hur kommer det gå?

– De är väldigt fräscha och det har fungerat väldigt bra med undervisningen, så lärarna är väldigt nöjda och eleverna är till synes också väldigt nöjda, så jag tror det kommer fungera bra.

Hannes Hjalmarsson berättar att skolpersonal valt en stor del av inredningen i klassrummen och behovsanpassat klassrummen efter eleverna.

– Vi är väldigt nöjda.

Med de nya paviljongerna har det dock försvunnit en stor lekyta.

– Men sedan är det en väldigt stor förändring av skolgården både för elever och lärare, så vi har tappat en del av skolgården som vi inte har fått tillbaka än.

Tycker du som rektor att det är en bra lösning att lösa platsbristen på en skola?

– Det är så bra det kan bli just nu. Man kan vara lite tveksam till paviljonger i början, men det är en väldigt bra lösning för oss, hittills, säger Hannes Hjalmarsson.

Paviljongerna i Vallhamra

Företaget som levererar paviljongerna finns i Kungälv och heter Indus Sverige AB. Avtalet gäller för tre år och Partille kommun betalar närmare två miljoner kronor i hyra för paviljongerna per år – exklusive moms. I priset ingår ingår el, värme och vatten. Lokalerna ska bland annat klara låga temperaturer och är anpassade för att användas under en längre period.

LÄS MER:Renoveringen efter storbranden kommer pågå hela läsåret

LÄS MER:Puketorps förskola med 180 barn – ska ersätta paviljonger

ANNONS