För att både bin och människor ska trivas som bäst är bikupan placerad vid Kniven
För att både bin och människor ska trivas som bäst är bikupan placerad vid Kniven Bild: Laila Ekstedt

Nya drottningen i Partille – vad ska hon heta?

Partille får en ny drottning – som behöver ett namn. Nu kan du ge förslag på vad du tycker att hon ska heta.

ANNONS

Partille kommun har i samverkan med företaget Stadskupan fått ett extra samhälle bestående av cirka 30 000 bin. Bikupan har placerats nära Kniven.

– Vi har haft dialoger med framförallt Jonsereds trädgård som känner till områdena och vi har åkt runt två gånger för att hitta en bra plats, säger Malin Goldkuhl, vd på Stadskupan.

Hitta rätt plats

Det är mycket som ska klaffa när ett nytt bisamhälle ska flytta in.

– Vi ville hitta en plats som är bäst för både människor och bin, men inte för nära inpå så det gäller att hitta en balans. De är viktigt att bina har vatten och sol.

Den nya bidrottningen är alltså ännu namnlös och Partilleborna har fått uppdraget att döpa henne. Malin Goldkuhl hoppas inte på något specifikt namn, men det är några hon är lite extra svag för.

Dags att döpa henne

– Det är alltid väldigt kul med kreativa namn. Det ska bli superkul att ha ceremonin och jag ser fram emot att namnge den nya drottningen. Drottningen symboliserar något mäktigt så det är kul med såna namn, som Christina och liknande, säger hon.

Jonsereds trädgårdar har just nu en namntävling på sitt instagramkonto där du kan kommentera vad du tycker att drottningen ska heta. Det vinnande förslaget utses den 12 juni och personen bakom får ett pris i form av honung från Stadskupan. Dessutom får vinnaren sitt namnförslag och eget namn uppsatt vid kupan, samt en affisch och pengar insatta på bifonden.

LÄS MER:Folkkära skådespelaren odlar trädgård i Jonsered

LÄS MER:Extrapengar till ungdomsaktiviteter – nu är sommarprogrammet klart

LÄS MER:Eric och Nour vann Hela kändis-Sverige bakar: ”Som en familj”

ANNONS