Det hårda trycket på provtagningen har påverkat rapporteringen av nya covid-19-fall. Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare i Västra Götaland, kan dock se att fler än någonsin nu testar positivt för sjukdomen.
Det hårda trycket på provtagningen har påverkat rapporteringen av nya covid-19-fall. Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare i Västra Götaland, kan dock se att fler än någonsin nu testar positivt för sjukdomen. Bild: Sanna Tedeborg

Ny rekordsiffra i Västra Götaland – 44 791 nya fall

Förra veckan upptäcktes 44 791 nya fall av covid-19 i Västra Götaland. Siffran är den högsta sedan pandemins början.

ANNONS

Statistiken har den senaste tiden påverkats av varierande tillgång till provtagning, samt olika frekvent inrapportering i systemen.

Klart är dock alltså att smittan är omfattande, och smittskyddet i Västra Götaland bedömer rentav att det förra veckan var fler covid-19-fall i regionen än de knappt 45 000 som upptäcktes.

– Vi har en enormt kraftig smittspridning i samhället just nu. Har du tecken på luftvägsinfektion, stanna hemma. Om du kan arbeta eller studera hemifrån behöver du inte provta dig – men du behöver stanna hemma i minst fem dagar från det att du blev sjuk, säger smittskyddsläkare Thomas Wahlberg i ett pressmeddelande.

Rekordmånga fall 2022

De tidigare toppnoteringarna under pandemin, innan den fjärde vågen, låg på omkring 8 000 fall. Under 2022 har det i stället handlat om femsiffriga tal.

Antalet covid-19-patienter har också ökat, men inte i samma extrema takt som smittspridningen. Dessutom behöver en betydligt mindre andel än tidigare intensivvård.

Ändrad provtagningsrekommendation

Även provtagningen var förra veckan större än någonsin. 130 554 PCR-tester utfördes i regionen, vilket gjort att svarstiderna blivit långa.

Sedan i torsdags eftermiddag är rekommendationerna för provtagning ändrade, och endast prioriterade grupper ska testa sig vid symptom. Det lär påverka statistiken över antalet fall kommande veckor.

ANNONS