Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Det hårda trycket på provtagningen har påverkat rapporteringen av nya covid-19-fall. Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare i Västra Götaland, kan dock se att fler än någonsin nu testar positivt för sjukdomen. Bild: Sanna Tedeborg
Det hårda trycket på provtagningen har påverkat rapporteringen av nya covid-19-fall. Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare i Västra Götaland, kan dock se att fler än någonsin nu testar positivt för sjukdomen. Bild: Sanna Tedeborg

Ny rekordsiffra i Västra Götaland – 44 791 nya fall

Förra veckan upptäcktes 44 791 nya fall av covid-19 i Västra Götaland. Siffran är den högsta sedan pandemins början.

Statistiken har den senaste tiden påverkats av varierande tillgång till provtagning, samt olika frekvent inrapportering i systemen.

Klart är dock alltså att smittan är omfattande, och smittskyddet i Västra Götaland bedömer rentav att det förra veckan var fler covid-19-fall i regionen än de knappt 45 000 som upptäcktes.

– Vi har en enormt kraftig smittspridning i samhället just nu. Har du tecken på luftvägsinfektion, stanna hemma. Om du kan arbeta eller studera hemifrån behöver du inte provta dig – men du behöver stanna hemma i minst fem dagar från det att du blev sjuk, säger smittskyddsläkare Thomas Wahlberg i ett pressmeddelande.

Rekordmånga fall 2022

De tidigare toppnoteringarna under pandemin, innan den fjärde vågen, låg på omkring 8 000 fall. Under 2022 har det i stället handlat om femsiffriga tal.

Antalet covid-19-patienter har också ökat, men inte i samma extrema takt som smittspridningen. Dessutom behöver en betydligt mindre andel än tidigare intensivvård.

Ändrad provtagningsrekommendation

Även provtagningen var förra veckan större än någonsin. 130 554 PCR-tester utfördes i regionen, vilket gjort att svarstiderna blivit långa.

Sedan i torsdags eftermiddag är rekommendationerna för provtagning ändrade, och endast prioriterade grupper ska testa sig vid symptom. Det lär påverka statistiken över antalet fall kommande veckor.

Så här prenumererar du och hämtar apparna:

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.