Ny Håkan Bråkan-film spelas in i Partille

Efter att Håkan Bråkan blivit en publiksuccé har Paradiset åter blivit inspelningsplats för en storfilm. Sissela Benn, Fredrik Hallgren och resten av filmteamet har för femte gången tagit villaidyllen in i Suneuniversumet. I uppföljaren Håkan Bråkan 2 blandas fantasi med verklighet.

ANNONS

– Tystnad tagning, kamera, varsågod!

Filmklappan smäller. I trädgården ligger bollar, vattenpistoler och skateboardar i alla möjliga färger utspritt. Håkan Bråkan (Silas Strand) skjuter pilbåge och sätter igång vattenspridaren som avbryter mamma Karins (Sissela Benn) yogapass.

– Sluta, stäng av, skriker hon medan vattnet sprutar i ansiktet.

– Tack, säger regissören Ted Kjellsson som efter några omtagningar är nöjd med scenen.

För femte gången har filmteamet slagit sig ned i villaidyllen Paradiset för att göra film om familjen Andersson från de populära Sune-böckerna. Precis som förra gången är det lillebror Håkan Bråkan som är i fokus när ”Håkan Bråkan 2” spelas in. Sissela Benn och Fredrik Hallgren är tillbaka i rollerna som mamma Karin och pappa Rudolf. Båda är glada över att spela in i Partille igen.

– Det känns som hemma, säger Sissela Benn och Fredrik Hallgren håller med.

För både barn och vuxna

Första filmen om Håkan Bråkan blev en publiksuccé med över 300 000 biobesökare. Det är den mest sedda svenska biofilmen sedan pandemin och den ligger fortfarande på biotoppen trots att den hade premiär på juldagen.

– Först tänkte vi att filmen skulle vara kvar på bio till sportlovet, sedan blev det påsk och folk fortsatte att gå. Då tänkte jag: ”nyp mig i armen, är det sant” säger Malin Söderlund, producent för båda Håkan Bråkan-filmerna.

Malin Söderlund tror att framgångsreceptet har att göra med att föräldrar och barn kan ha kul tillsammans när de ser filmen. Hon beskriver Håkan Bråkan som en familjefilm eftersom målet är att även vuxna ska tycka det är roligt att titta.

– Vi driver med föräldraroller, i den här filmen är Karin väldigt överbeskyddande, säger Sissela Benn.

Fantasi blandas med verklighet

Till den nya filmen hämtar regissör Ted Kjellsson inspiration från 80-talet. Han har tidigare beskrivit uppföljaren som ”Indiana Jones möter Rambo”. Filmen är en originalberättelse där Håkan måste visa att han kan ta ansvar för att kunna få ett husdjur. Handlingen utspelar sig mestadels på ett scoutläger där både tjuvar och skattkartor dyker upp.

– Publiken kan förvänta sig spänning och äventyrskänsla. Det handlar bland annat om hur barns fantasier skiljer sig från vuxna, säger Fredrik Hallgren.

I trädgården har filmteamet gjort färdigt förberedelserna inför nästa tagning. Efter att ha skjutit pilen i vattenspridaren ska Håkan och hans kompisar ta sig tillbaka till högkvarteret som egentligen är en trädkoja som byggts upp i trädgården.

En viktig del av filmen är kontrasten mellan barns fantasi och den tråkiga vuxenvärlden. För Malin Söderlund finns det en särskilt en replik som sticker ut och kännetecknar filmens budskap.

– Det är inte farligt att fantisera.

Håkan Bråkan 2 väntas ha biopremiär sportlovet 2024.

LÄS MER:Premiär för Håkan Bråkan – så blev Paradiset ett filmmekka

LÄS MER:Action i Paradiset – Håkan Bråkan-storfilmen görs i Partille

LÄS MER:Platserna i Partille som kan dyka upp på bioduken

ANNONS