Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Under torsdagen valdes Magdalena Andersson till ny partiledare för Socialdemokraterna. Bild: Anders Ylander
Under torsdagen valdes Magdalena Andersson till ny partiledare för Socialdemokraterna. Bild: Anders Ylander

Nu tar Magdalena Andersson över efter Löfven

Stefan Löfven avgår – och på torsdagseftermiddagen valdes Magdalena Andersson till ny partiledare för Socialdemokraterna. Beslutet togs under partiets kongress som hålls i Göteborg.
– Stort, stort tack för förtroendet, säger en rörd nyvald partiledare.

Efter att statsminister Stefan Löfven (S) i augusti meddelade att han skulle avgå blev det direkt känt att finansminister Magdalena Andersson (S) var en favorit bland partikollegorna att ta över i hans ställe.

I dagarna hålls Socialdemokraternas partikongress i Göteborg och vid 16-tiden på torsdagen valdes finansminister Magdalena Andersson (S) till ny partiledare.

Kan bli Sveriges första kvinnliga statsminister

Statsminister Stefan Löfven har berättat att han innan veckan är slut kommer meddela vilket datum han avgår. Detta sker genom samtal med talmannen och därefter återstår för Andersson att samla det stöd som krävs bland riksdagens partier för att hon också ska utses till statsminister. Om hon har det stöd som krävs är ännu inte klarlagt, rapporterar bland annat Göteborgs-Posten.

Skulle hon få stöd och bli framröstad till Sveriges nya statsminister blir hon historisk som Sveriges första kvinnliga statsminister.

Tre fokusområden i politiken

I sitt tal efter att hon valts till ny partiledare berättar Magdalena Andersson (S) att hon ser tre prioriteringar för Socialdemokraternas politik framöver.

– Jag vill att vi tar tillbaka den demokratiska kontrollen över sjukvården, skolan och äldreomsorgen.

Hon nämner också att hon vill fokusera på arbetet mot segregation – samt att Sverige ska bli ledande i klimatomställningen.

– Jag vill att Sverige ska leda klimatomställningen i världen så att vi kan leda ett hållbart samhälle här, men också skapa framtidens jobb och vara en förebild världen över.

Så här prenumererar du och hämtar apparna:

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.