Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Nu matchas språkpar – men engagemanget hos män brister

I februari drog kommunen igång projektet ”Språkvänner” som ska hjälpa nyanlända och kommuninvånare att träffas för språk- och kulturutbyte. De som än så länge ansökt för att bli språkvänner är dock en väl avgränsad grupp: kvinnor i 55-årsåldern.
– Det vore kanonfint om flera män, i alla åldrar anmäler sig till att bli språkvän, säger arbetsmarknadsenhetens handläggare.

Tidigare i år startades projektet ”Språkvänner” upp för att fungera som en länk mellan nyanlända och etablerade kommuninvånare. Tanken bakom projektet är att språkparen ska bekanta sig med varandra via gemensamma intressen.

– Det är ett behov vi fått höra finns. Det är svårt för nyanlända att träffa svenskar och öva på språket, säger Eva Ahlstedt, enhetschef på arbetsmarknadsenheten.

Av de tio personer nyanlända som anmält sig matchades tre ihop i ett språkpar i slutet av februari.

Intresseanmälan för projektet

För att gå med i projektet får man i e-tjänsten fylla i sina sysselsättningar och intressen. Utöver detta kan man tillägga om det finns något ”övrigt att ta hänsyn till”.

– Ett exempel är att man söker att bli matchad med någon som inte röker då det är viktigt för en. Det kan också vara om man önskar att bli matchad med en kvinna eller man eller om man är familj och gärna vill träffa en annan familj.

Därefter kan man fylla i hur ofta man vill träffas och vad man vill göra när man väl träffas.

– Vi har inga riktlinjer på hur det kan gå till när språkparen träffas men vi hoppas att kunna erbjuda eventbiljetter till reducerat pris för de som är intresserade, säger Eva Ahlstedt.

Om man vill få en språkvän får man utöver detta kryssa i vilka språk man talar och hur mycket svenska man kan. Anordnarna kommer, fem veckor efter matchningarna, att ha en uppföljning på hur det har gått.

Hur många språkpar hade ni hoppats på att ha runt denna tid?

– Vi har inte gjort en målsättning så tidigt som nu men vi har förhoppningar om att få ihop fem språkpar innan året är slut.

Brist på språkvänner

Trots att projektet är på god väg för att matcha fem språkpar väntar åtta nyanlända just nu på att få någon att öva språket med. Hos de som blivit språkvänner går det att se ett mönster: de är kvinnor i 55-årsåldern. Dessa kvinnor har blivit matchade med nyanlända kvinnor men alla som har anmält sig har visat sig öppna för att matchas med vem som helst, oavsett könstillhörighet. Arbetsmarknadsenheten efterfrågar samtidigt att fler män anmäler sig som språkvänner.

– Det är en jämn könsfördelning bland dem som behöver en språkvän så det vore kanonfint om flera män, i alla åldrar, anmäler sig till att bli språkvän. Vi har ingen manlig språkvän och det skulle ju vara jättebra om vi hade det, säger arbetsmarknadsenhetens handläggare.

Samtidigt menar enheten att alla behövs, män som kvinnor, ung som äldre. De som enheten varit i kontakt med vill så fort som möjligt få träffa någon att öva svenska med.

– Vi har kontaktat kommunikationsenheten för att försöka att rekrytera kommunanställda eller om de kan sprida informationen om att vi behöver fler språkvänner. Det behövs spridas i så många plattformar som möjligt.

LÄS MER: SFI-elever inspireras av kvinnors möjligheter i Sverige

LÄS MER: Elever laddar inför språkresa till Barcelona och Aix-en-Provence

LÄS MER: Ont om språkvärdar till populära språkcaféet

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

Så här prenumererar du och hämtar apparna:

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.