Termometern sjunker till långt under nollan i helgen.
Termometern sjunker till långt under nollan i helgen. Bild: Kent Eng

Nu kommer vinterkylan – högtryck drar in från Ryssland

Ett högtryck från nordost pressar ner temperaturen i Västsverige. Vinterkylan kan vara här för att stanna – så på med understället. Snön får vi däremot vänta på.

ANNONS

Ett lågtryck har hängt sig kvar och gett en om än blåsig så temperaturmässigt mild vecka. Men nu kommer kyla in från Ryssland.

– Nu vrider det om till nordostlig vind. Temperaturen sjunker nu under helgen, säger SMHI:s meteorolog Emma Rosengren.

Det blir på vissa håll flera minusgrader, särskilt tidiga morgnar och nattetid biter kylan till. Temperatursänkan håller kvar in i nästa vecka.

– Det är en ganska kall vecka som kommer. Lite generellt ser det ut att hålla sig på ensiffriga minusgrader men lokalt en bit in från kusten kan det gå under tio minus, främst nattetid, säger Emma Rosengren.

ANNONS

Ingen trafikvarning

Vägsituationen ser dock inte alarmerande ut. Det blir nämligen ingen nederbörd att tala om och det finns inga trafikvarningar i nuläget.

– Det kan passera lite snöbyar och så, men inga större mängder och så länge det håller sig relativt nederbördsfritt så finns inga större halksituationer. Men man ska alltid vara vaksam. Det kan bli halt när det går under nollan. Så ta det försiktigt.

Den som längtat efter vinterkylan kan fortfarande inte ropa ”hej”. Prognosen svajar lite i slutet av nästa vecka.

– Man ska inte packa undan höstkläderna riktigt än. Det är lite osäkert framåt veckoslutet. Det är många små lågtryck som passerar – så vi får se om det vintriga håller i sig.

LÄS MER:Så mycket höjs avfallstaxan i Partille nästa år

LÄS MER:Var med när laxen vandrar i Säveån: ”De är storvuxna”

LÄS MER:Livlös person på äldreboende fick ingen livräddande insats

ANNONS