På onsdag väntas dagstemperaturen nå över 30 grader. ”Det blir riktigt, riktigt varmt”, varnar meteorologen Linus Karlsson på SMHI.
På onsdag väntas dagstemperaturen nå över 30 grader. ”Det blir riktigt, riktigt varmt”, varnar meteorologen Linus Karlsson på SMHI. Bild: Linus Valberg

Nu kommer monstervärmen: ”Blir riktigt, riktigt varmt”

Varmluften från extremvädret i Europa gör en snabbvisit de kommande dagarna. Redan på tisdagen klättrar termometern uppåt och på onsdagen väntas rekordvärme med över 30 grader i skuggan.
– Det kommer bli riktigt riktigt varmt, säger Linus Karlsson, meteorolog på SMHI.

ANNONS
|

I England råder vädervarning på grund av extremvärmen, där tempen redan idag spås landa på över 40 grader. Engelsmännen varnas för att mobilnätet kan haverera och tågen kan sluta fungera när värmekänslig utrustning slås ut. Enligt BBC kan London på måndagen vara en av världens hetaste platser. Men också i andra delar av Europa rapporteras temperaturer långt över de vanliga.

Nu gör den europeiska värmesmockan en inbrytning i Sverige och Partille.

– Riktigt varm luft kommer börja leta sig in över de södra delarna av Sverige redan på tisdagen och det hänger så klart samman med den värmeböljan vi har nere i Europa. På västkusten väntas det bli 23 till 27 grader, varmare i inlandet och med kanske några grader lägre längs kusterna, säger meteorolog Linus Karlsson på SMHI.

ANNONS

Leta skugga

Den varma luften kulminerar sedan på onsdag.

– Då kommer det bli riktigt riktigt varmt, upp mot 31–32 grader. Man ska tänka på att det är temperaturen i skuggan, så det kan vara värt att fundera på om det är bäst att ligga under ett träd i svalkan, eller om man ska ta sig ut till stranden, säger han.

Temperaturer på över 30 grader är ovanligt på svenska breddgrader, men de förekommer.

– För vårt klimat så är detta väldigt mycket högre än normalt, men det händer då och då att vi får så här höga dagstemperaturer. Nu handlar det om dagar, men är det längre perioder så finns det riskgrupper som kan vara känsliga. Oavsett så är det aldrig fel att se till att dricka mycket när det blir så här varmt, råder Linus Karlsson.

Stannar inte

Varmluften kommer dock ha svårt att parkera. Redan på torsdag väntas ett vaktombyte i väderläget.

– Då blandas den varma luften från Sydeuropa upp med kallare och svalare luft och i samband med det finns som alltid en risk för åska och åskskurar, säger Linus Karlsson.

Det svenska värmerekordet ligger på 38 grader och uppmättes i Målilla i Småland i juni 1947.

LÄS MER:Mystisk flaskpost upphittad i Haketjärn – söker Ronny och Babban

LÄS MER:Allum bytte parkering för rörelsehindrade mot uteservering

LÄS MER:Stal 56 chokladkakor gömda under tröjan – nu döms mannen

ANNONS