Nu startar utbetalningen av elstödet. Arkivbild.
Nu startar utbetalningen av elstödet. Arkivbild. Bild: Edith Camilla Svensson

Nu kommer elstödet – det här gäller

Från och med 20 februari startar utbetalningen av elstödet. 4,43 miljoner hushåll i elområde 3 och 4 får dela på 17 miljarder kronor.

ANNONS

Elpriset har de senaste åren skjutit i höjden. Förra året kompenserades svenska hushåll med en så kallad elpriskompensation som administrerades av elbolagen.

I höstas beslutade regeringen om ytterligare ett elstöd för att fortsatt lätta bördan för elkonsumenterna men det var först i januari som regeringen presenterade om hur och när utbetalningen skulle ske.

I första omgången betalas elstöd ut till hushåll i elområde 3 och elområde 4. I elområde 3 betalas 50 öre ut för förbrukad kilowattimme och hushåll i elområde 4 får 79 öre per använd kilowattimme. Och den som får elstödet är den som stod för elnätsavtalet för hushållet 17 november 2022. Det du får beräknas på den elförbrukning du haft 1 oktober 2021 och 30 september 2022.

Senast 7 mars

Försäkringskassan har inför utbetalningarna hämtat in uppgifter från 132 elbolag och ska från och med idag, 20 februari, successivt börja betala ut 17 miljarder till 4,43 miljoner hushåll i södra Sverige, skriver GP.

Enligt Försäkringskassan kommer de första privatpersonerna att ha pengarna på sitt konto tidigast 23 februari och de allra flesta ska ha fått sina pengar 7 mars.

För att få ta del av pengarna ska man från och med 13 februari ha anmält ett konto hos Swedbank. De som inte anmält konto hos Swedbank kommer få utbetalningen via avi.

Har du utbetalning från Pensionsmyndigheten behöver man inte anmäla ett kontot på Swedbank. Då får du pengarna till det konto som finns anmält där, enligt Försäkringskassan.

I framtiden kommer även elområde 1 och 2 få elstöd för 80 procent av förbrukningen. Men när det kommer betalas ut är inte klart i nuläget, enligt Svenska kraftnät.

Varning för bedragare!

Just nu förekommer misstänkta bedrägeriförsök via brev, mejl, sms och telefon i syfte att komma åt privatpersoners inloggningsuppgifter, till exempel genom att be personen logga in med sitt bank.id eller klicka på en länk.

Varken Försäkringskassan, banken, Svenska kraftnät eller någon annan kommer att kontakta dig för att be dig logga in någonstans eller lämna ut personliga koder, i samband med utbetalningen av elstöd. Om någon kontaktar dig på det sättet är det ett bedrägeriförsök. Avsluta därför sådana kontakter direkt.

Källa: Försäkringskassan

ANNONS