Sedan 19 april är det meteorologisk sommar på västkusten.
Sedan 19 april är det meteorologisk sommar på västkusten. Bild: Per Wahlberg

Nu har sommaren kommit till Partille

Efter en vecka av sol och ljusa eftermiddagar är nu beskedet officiellt: Sedan 19 april är det meteorologisk sommar i Partille. Och trots en kyligare vecka på intågande, tas den inte i från oss.
– Eftersom vi har så växelrikt väder på våren, där det varma avlöser det kalla, så skulle vi skifta årstider många gånger fram och tillbaka. När sommaren anlänt tar vi inte tillbaka den, Linnéa Rehn, meteorolog på SMHI.

ANNONS

Den senaste veckan har västsvenskarna välsignats med soliga förmiddagar och varma eftermiddagar. Medan människor flockat sig runt uteserveringar har den lite försiktiga frågan varit: Är det sommar nu?

Och enligt SMHI är svaret ja.

– Vi har två stationer på västkusten där vi fått bekräftelse, dels är det Göteborg och dels Halmstad, säger Linnéa Rehn, meteorolog på SMHI.

Meteorologisk sommar inträffar när dygnets medeltemperatur legat över 10 grader i fem dygn – vilket alltså inträffade från den 19 april i områdena kring Göteborg och Halmstad.

Sommaren kom också ovanligt tidigt till västkusten i år.

– Vanligtvis brukar det vara i början av maj, mellan 1-10 maj, just på västkusten, säger Linnéa Rehn.

Försvinner sommaren med kylan?

Men underbart är kort, och redan i veckan blir det kallare igen.

– Nu går vi in i en lite kallare period. På dagarna i veckan som kommer, så kommer vi ha en temperatur på dryga 10 grader, 15 vissa dagar, men inte mycket mer än så. Det är fortfarande kyliga nätter, säger Linnéa Rehn.

Innebär det att ni ”tar tillbaka” sommaren då?

– Nej, det gör vi inte. Eftersom vi har så växelrikt väder på våren, där det varma avlöser det kalla, så skulle vi skifta årstider många gånger fram och tillbaka. Så när sommaren anlänt så tar vi inte tillbaka den.

LÄS MER:Brynt smör sticker ut när Triumfglass lanserar ny glass

LÄS MER:Svårt att få tag på elcyklar – lång kötid hos cykelhandlaren

LÄS MER:Värmen kom till Partille och glassen flödade i Sävedalen

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS