Nu blir vintertid sommartid – i natt ställs klockan om

I natt är det dags att ställa om klockan till sommartid. Men hur var det nu igen, är det en timma fram eller en timma bak?

ANNONS

I natt, den 31 mars, går vi över till sommartid. Klockan 02.00 ställs klockan fram, vilket betyder en timmas mindre sömn än vanligt för samtliga.

För att komma ihåg hur den analoga klockan ska skruvas om när vintertid nu ska bli sommartid finns en enkel tumregel – och det är helt enkelt att följa naturens växlingar.

På våren ställer vi fram utemöblerna och grillen, på hösten ställer vi tillbaka dem.

De digitala klockorna sköter omställningen automatiskt.

Därför har vi sommartid

Växlingen mellan sommartid och och vintertid infördes 1980 med syftet att bättre matcha dygnets ljusa timmar. Generellt gör mer dagsljus att folk mår bättre i allmänhet och det bidrar också till att spara energi då behovet av belysning på kvällarna minskar.

ANNONS

Samtidigt är det många som tycker att växlingen mellan sommar- och vintertid är ett idiotiskt hattande fram och tillbaka. Flera är också de som brukar vara lite sömniga efter omställningen.

Under en längre period har det diskuterats inom EU att avskaffa tidsomställningen och återgå till normaltid. Det beslutet ligger fortfarande i malpåse.

ANNONS