Nordhavsräkan är rödlistad: ”Kunderna är vansinniga”

Världsnaturfonden rödlistar den svenska räkan. Det gör kunderna hos Partille Fisk vansinniga.
– De flesta genomskådar beslutet och köper ändå, säger fiskhandlare Jens Eriksson.

ANNONS
|

I veckan kom Världsnaturfondens beslut att rödlista nordhavsräkor fiskade i Sverige, Norge och Danmark. Reaktionerna lät inte vänta på sig och till SVT sa branschorganisationen SPFO:s företrädare Peter Ronelöv Olsson följande:

– Allt ser bra ut med räkbeståndet, föryngringen av nybeståndet slår all time high enligt nya siffror. Det är ett obegripligt beslut.

Kunderna irriterade

Utanför Willys står Jens Eriksson i Partille Fisks fiskvagn och håller med om att det är ett märkligt beslut, det måste ligga något annat bakom men han har inte läst på tillräckligt mycket för att klart kunna säga vad. Det han VET är att de räksugna kunderna också är irriterade.

ANNONS

– Ja, det är många som är vansinniga och tycker att de hört det förut. Räkan har ju varit rödlistad i omgångar för att sedan vara okej igen och så vidare. De jag pratat med kommer att fortsätta köpa nordhavsräkor.

Kommer att finnas räkor

Rödlistning är i sig inget förbud för fiske utan snarare en rekommendation för kunderna att inte köpa nordhavsräkan men Jens tror inte att rödningen kommer att ha så stor betydelse. I alla fall inte nu i början.

– Jag kommer att ha färska räkor i morgon och i nästa vecka också, så länge folk fortsätter köpa. Och om de slutar så blir jag förvisso av med mitt största dragplåster, räkorna är ju det, men det är inte som förr när de stod för en tredjedel av omsättningen, säger han.

Kanadaräkor inget alternativ

Världsnaturfonden föreslår ett alternativ till nordhavsräkan, importerade räkor från Kanada. Inte heller detta är Jens Eriksson och hans kunder särskilt imponerad av.

– Hur ska vi få hit dem på ett miljövänligt sätt? Det tar ju säkert en månad att skeppa ett lass frysta räkor över Atlanten. Det tror jag inte alls är en lösning, säger han.

LÄS MER:Så blev Partilleborna galna i närproducerat: ”Godare”

LÄS MER:Här är matvarorna som ökar mest i pris

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS