Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Nationellt friluftsläger anordnas i Partille

Just nu pågår förberedelserna för fullt inför Friluftsfrämjandets nationella friluftsläger för unga, som i år arrangeras i Råhult utanför Jonsered.
Efter ett långt uppehåll under pandemin har det äntligen blivit dags för hundratals ungdomar från hela Sverige att samlas kring lägerelden.

Sista helgen i maj kommer hundratals ungdomar att vallfärda till Råhult utanför Jonsered i samband med Friluftsfrämjandets nationella läger för ungdomar i åldrarna 13 till 25 år.

Lägret, som också kallas för Ting, är återkommande och har arrangerats under Kristi himmelsfärdshelgen någonstans i Sverige sedan 1961. Arrangörskapet vandrar runt mellan Friluftsfrämjandets lokalavdelningar och nu har turen kommit till västkusten.

– Ursprungligen skulle vi varit arrangörer 2020 men nu har vi tvingats att skjuta upp detta läger i två år på grund av pandemin. Förra året inbjöds lite mer organiserat till ett ”IngetTing” som uppmanade till övernattningar hemma i lokalavdelningarna, och att man sen delade med sig om vad man gjorde via sociala medier, säger Carl Axel Ridderstad vid Friluftsfrämjandet i Partille.

Hundratals ungdomar samlas

Han är en av de ledare som ska hålla i arrangemanget tillsammans med personer från bland annat Mölnlyckes lokalavdelning.

Vanligtvis kommer närmare 200 ungdomar på de läger som genomförs och de hoppas på lika stort intresse i år, trots pandemiavbrottet.

– Än så länge är ungefär hundra anmälda, men det kommer fler. De flesta deltagarna kommer nog att anlända med bussar från olika regioner, framförallt södra Sverige och Mälardalen, säger Carl Axel Ridderstad.

Deltagarna kommer att bo i tält och vindskydd på lägerängen vid Råhult. Det kommer även vara friluftsaktiviteter i skogen runt Råhultsstugan. Lägret har även ett tema och i år är det Astrid Lindgren. Det innebär att aktiviteterna färgas av hennes sagor och verk.

”Mycket att förbereda”

Lägret invigs på torsdagskvällen och avslutas på söndag förmiddag.

– När lägret är slut så kommer det inte finnas några spår av att vi varit där. Vi hyr in bajamajor, har sopsortering av avfall och återvinning, vilket är viktigt, säger Carl Axel Ridderstad.

Det här blir hans 25:e ungdomsläger med Friluftsfrämjandet och han och de andra som engagerar sig gör det helt ideellt. Lägeravgiften täcker endast lägerkostnaderna och redan nu är det mycket tid som går åt till förberedelserna.

– Det är mycket att göra, i eftermiddag är planeringen att vi skall vi ut och hugga slanor i regnet. Framöver så går nog nästan all fritid åt till detta och sista veckan så har jag tagit ledigt hela veckan för detta. Det blir nog bra det här, säger han.

LÄS OCKSÅ: Så blev Partille ett mecka för unga klättrare: ”Vill inspirera fler att våga utmana sig själva”

LÄS OCKSÅ: Lina Marmin – nominerad till årets Partillebo för engagemanget i scoutkåren

LÄS OCKSÅ: Nu fortsätter jakten på checkpoints i Partille

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

Så här prenumererar du och hämtar apparna:

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.