Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Vaccin mot covid-19. Bild: Andreas Olsson
Vaccin mot covid-19. Bild: Andreas Olsson

Nästan 50 coronafall i Partille – smittan ökar i hela regionen

I Partille bekräftades 47 nya fall av covid-19 under vecka 49, dock ökar antalet fall i hela Västra Götalandsregionen med 25 procent.
Med lite mer än en vecka kvar till julafton uppmanar biträdande smittskyddsläkare Leif Dotevall alla till att vaccinera sig.
– Det är ett av de viktigaste budskapen, men man bör också vara beredd på att behöva ställa in, säger han.

Smittan ökar dock i Västra Götalandsregionen. Under vecka 49 bekräftades 2 042 nya fall av covid-19. Veckan innan bekräftades 1 630 fall – vilket innebär en ökning på 25 procent.

LÄS MER: SMHI: Så blir vädret i jul

Ökningen innebär att julen kanske trots allt inte blir som vanligt. Biträdande smittskyddsläkare Leif Dotevall berättar att man ska kunna fira jul i alla fall på ett lite öppnare sätt än förra året.

– Men man måste ha en plan b. Som innebär att man ställer in saker och ting om man själv eller någon i omgivningen är sjuk. Jag skulle också säga att man undviker de stora kalasen, uppmanar han.

Leif Dotevall påpekar också vikten av att vaccinera sig.

– Det viktigaste budskapet är att alla är vaccinerade. Man ska försöka få en tredje dos om man är över 60 år. Men det är också viktigt att stanna hemma om man får luftvägsbesvär och då ska man testa sig. Vi måste visa varandra hänsyn.

Om man vill fira jul utomlands hur ska man tänka då?

– Det är en komplicerad situation. Många av länderna ändrar sina regler nästan varje dag. Man får vara beredd på att det kan komma snabba ändringar kring bland annat vaccinpass och karantän. Grundbudskapet är att vi inte kan leva som vanligt.

LÄS MER: Framflyttat och inställt i Partille Arena

”Omikron kommer att öka”

Ytterligare ett fall av varianten omikron har rapporterats in i Västra Götalandsregionen.

– Än så länge är kunskapen begränsad. Vi på studier hur mycket mer smittsam den är, men dubbleringshastigheten är i alla fall snabbare än deltastammen. Vi väntar också på rapporter om man blir mer eller mindre sjuk av stammen, men det finns rapporter som antyder på att man blir mindre sjuk. Detta måste bekräftas så det inte bara blir anekdotiska rapporter.

Totalt finns alltså två omikronfall registrerade i nuläget.

– Det kommer att öka. Det är bara en tidsfråga om det. Anledningen att jag säger så här är för hur det ser ut i till exempel Norge, Danmark och England. Det finns inga skäl att tro att det skulle bli annorlunda här.

LÄS MER: Västtrafik köper tillbaka biljetter

Nya regler för inresa i Sverige

Tidigare under dagen höll socialminister Lena Hallengren (S) och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell en pressträff. Under den berättade de att nya regler för inresa i Sverige införs. Alla som reser in behöver numer visa upp giltigt covidpass. Detta gäller inte svenska medborgare eller de som bor i Sverige permanent.

De skickade också en signal om att fler råd och/eller restriktioner kan komma att införas. Om smittan ökar kan det bli aktuellt att ha covidpass på gymmen. Redan nästa vecka skulle det kunna bli aktuellt att införa fler regler.

– Vi är mitt uppe i en pandemi och vi har stigande antal fall. Vi kan inte leva som vanligt och vi måste omtanke för varandra, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell.

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

Så här prenumererar du och hämtar apparna:

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.