Närmare hälften av tjejerna i årskurs nio klarar inte kraven

Niorna på Stadsparksskolan har lägst andel elever som klarar kunskapsmålen i alla ämnen i skolan i Partille. Och nästan varannan flicka i årskurs nio på skolan klarade inte de uppsatta kraven för grundskolan.

ANNONS
|

Stadsparksskolan har sämst resultat bland alla skolor i kommunen vad gäller andelen elever som klarar kunskapskraven i alla ämnen i årskurs nio. Endast 61.9 procent klarade målen förra läsåret. Det ska jämföras med skolor som ligger i topp i kommunen och där ungefär 90 procent av eleverna klarade kraven. Här återfinns bland andra Ugglums och Vallhamra skolan.

– Det blev jag förvånad över, säger Cornelia Edvardsson som går i årskurs nio på Stadsparksskolan.

– Det känns konstigt att höra de siffrorna, säger eleven Jasmine Mohamed.

Och här är det framför allt tjejerna på skolan som verkar ha problem – tvärtemot trenden i rapporten där killarna presterar sämre överlag. Bara 54,6 procent av flickorna som gick ut årskurs nio på Stadsparksskolan läsåret 2020/2021 klarade kunskapskraven. Nästan varannan tjej gick alltså ut grundskolan utan att klara uppsatta mål. Pojkarna på samma skola lyckades bättre, här var det cirka 67 procent som klarade de uppsatta kunskapsmålen.

ANNONS

LÄS MER:Sonen nekades skolgång i Spanien – familjen åkte ändå

– Det låter inte jättebra och jag hade ingen aning om det för de jag känner har ändå bra betyg, säger Cornelia Edvardsson.

Tjejerna går båda i årskurs nio på skolan som ligger mitt i centrum. De är inne på sitt tredje år på skolan. Efter den första överraskningen över siffrorna har de spontana förklaringar till att skolan ligger i botten vad gäller att uppfylla kunskapskraven.

Cornelia Edvardsson och kompisen Jasmine Mohamed överraskas över de låga resultaten för niorna på deras skola.
Cornelia Edvardsson och kompisen Jasmine Mohamed överraskas över de låga resultaten för niorna på deras skola. Bild: Shamiram Demir

Cornelia: ”Vi har sagt till rektorn ifall de kan minska rasterna”

– Vi har ju bra lektioner och allt går bra, men jag tänker också att vi har för långa raster och då säger de att vi borde plugga på rasterna men ingen gör ju det, säger Jasmine Mohamed.

LÄS MER:Ungdomar väljer bort det egna gymnasiet

Här tycker de att skolledningen ska ta ansvar och lägga upp schemat annorlunda. Det har de påtalat i början av terminen.

– Vi har sagt till rektorn att de kan minska rasterna. De säger att det är en pluggskola hela tiden, men ingen sitter och pluggar, de gör andra saker som att gå till Willys och så, säger Cornelia Edvardsson.

Mellan ett par lektioner kan det finnas en 50-minuters rast inlagd på schemat, en tid som är tänkt att användas för självstudier, förklarar eleverna själva.

– Det går såklart inte att plugga när alla är på rast och det är högljutt, säger Jasmine Mohamed.

Hanny al Saab: ”Det känns kanske som att vissa killar tar skolarbetet mer allvarligt”.

Skolverket skriver i sin summering för resultatet som presenterades nyligen att oavsett kön eller migrationsbakgrund så är det ”föräldrars utbildningsnivå som har störst betydelse för resultaten”. Samma mönster återfinns också i de internationella studierna. Hanny Al Saab är också elev i årskurs nio och även han förvånas över resultaten från Skolverkets mätning.

– Jag tycker inte det är bra på nåt sätt, man borde ligga på minst 85 eller 90 procent kanske. Men nu har vi nåt att förbättra och att jobba på, säger han.

Hanny Al Saab tycker om sin skola och tycker han klarar kunskapsmålen bra.
Hanny Al Saab tycker om sin skola och tycker han klarar kunskapsmålen bra. Bild: Shamiram Demir

Men vad tror du att beror på att skolan har så dåliga resultat, är det lärarna som inte är bra?

– Nej, lärarna är bra. Jag tror att det är främst eleverna som är kanske lite ofokuserade och tycker att de har annat som är bättre att göra. Det är studiemotivationen som inte finns skulle jag säga.

Du är nöjd med din skola?

– Ja, jag är jättetrygg här, det är en rätt bra skola.

Även tjejerna på Stadsparksskolan är överlag nöjda med både skolan och lärarna som erbjuder studiestöd och läxhjälp – för den som vill ha det. Jasmine Mohamed känner att hon har höjt sina skolresultat en del sista året.

– Men det är också för att jag vill det, om någon inte bryr sig om skolan så kanske man sänker sig.

Övergången från deras andra skolor till Stadsparksskolan mitt i centrum har varit svår. Cornelia Edvardsson gick tidigare på Furulundsskolan innan hon flyttade till högstadiet på Stadsparksskolan.

LÄS MER:Kameror på skolan har varit utslagna i flera veckor

– Det är en skillnad med miljön, där var bra. Här vet man inte var man ska hänga på rasterna, det är lekplatsen bävern därnere eller här, hon sveper med händerna över bilarna vid Gamla Kronvägen.

Kompisen som tidigare gick på Lexbyskolan fyller i:

– På Lexby hade man utflykter istället för att bara sitta i klassrum. Man blir mer intresserad av samhället då än att bara sitta i ett klassrum och lyssna på en lärare, säger Jasmine Mohamed.

Utbildningschefen. ”Det är klart att jag ser att det är bekymmersamt att vi inte har en likvärdighet på våra skolor”.

Ansvariga på utbildningsförvaltningen har inga direkta förklaringar till att det går sämre för eleverna på Stadsparksskolan jämfört med andra skolor i kommunen.

– Det är klart att jag ser att det är bekymmersamt att vi inte har en likvärdighet på våra skolor. Vi kommer analysera resultaten och se på vilket sätt vi från förvaltningens håll kan stötta och förändra på skolan, säger förvaltningschef Charlotte Johansson.

Utbildningschefen tycker det är bekymmersamt att resultaten på skolorna skiljer sig åt.
Utbildningschefen tycker det är bekymmersamt att resultaten på skolorna skiljer sig åt. Bild: Partille kommun

Vad är förklaringen till att det är så dåliga resultat på just Stadsparksskolan?

– Det finns en mängd olika faktorer runt resultaten på en skola. Men vi kommer fortsätta analysera de här resultaten och se vilka stödinsatser som vi från förvaltningens håll kan göra.

Överraskar det här er?

– Ja, till viss del överraskar det här låga resultatet. Men vi vill naturligtvis alltid att det ska vara jämlikt och att det ska vara bra resultat på samtliga våra skolor, det är vårt mål.

Elever jag pratat med säger att de har för långa raster till exempel, vad tänker du om det?

– Det känner jag inte igen att man har längre håltimmar.

Vad gör man konkret för att ändra på resultaten på skolan?

– Närvaro är en sak vi har som prioriterat utvecklingsarbete att följa upp, vi har närvaroprojekt över hela kommunen. Det vet vi är en viktig faktor för kunskapsinlärning.

Ugglums skola bäst i klassen i mätningen

Ugglums skola toppar Skolverkets mätning i kommunen, här klarade hela 90,4 procent av niorna kunskapskraven i alla ämnen.

– Vi är väldigt stolta över det och det är klart att det är trevligt. Jag har varit rektor i fyra och ett halvt år och vi har haft en god kunskapsutveckling hela tiden, säger Ann-Britt Ek, rektor för årskurs 4-9 på skolan.

Hon menar att blandningen av legitimerade lärare och studiemotiverade elever skapar en bra skolmiljö.

Men ni kanske inte har utmaningar i form av nyanlända elever som det finns på andra skolor?

– Vi har haft och har emellanåt nyanlända elever, men just nu har vi inte tagit emot någon nyanländ på ett tag.

Andel av niorna som klarar kunskapskraven i alla ämnen i Partille läsåret 20/21

Casa Montessori: 88,9 procent

Lexby skola: 74,8 procent

Stadsparksskolan: 61,9 procent

Ugglums skola: 90,4 procent

Vallhamra skola: 88,5 procent

Öjersjö Storegård: 79,7 procent

Fakta: Skolverkets mätning av kunskapskraven läsåret 2020-2021

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS