Muralmålningar väcker stolthet

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgradePartille|

Under våren 2019 påbörjades i Partille ett konstprojekt av organisationen Artscape. Artscape som tidigare gjort muralmålningar runtom i Sverige kontaktade nu Göteborgsregionen för nya verk. Organisationen kom sedan att föreslå lägenhetshusen vid Oluff Nilssons väg. Efter tre till fyra veckor, detaljerade rutsystem och flertal sprayburkar var målningarna Maskrosen och Norrsken färdiga. Maskrosen är även en av de största muralmålningarna i Norden.

– Målningarna bidrar med glädje. Det är fint att de lyfts fram i något som annars är grått och tråkigt, säger Lars-Göran Karlsson, bovärd i Partille kommun.

Enligt bovärden sticker Norrsken extra mycket ut.

– Jag gillar den finska folksagan bakom verket men jag känner inte till berättelsen bakom maskrosen.

LÄS MER:Jonseredsdesigner tolkar världskänd konstnär på textilmuseum

Berättelser som inspiration

Specifikt för dessa målningar är att de är baserade på internationella folksagor. Norrsken kommer från en saga om en svart räv som framkallar eld med sin svans som hjälper en vandrare i snöstorm. Maskrosen ska enligt folksaga symbolisera gemensamt växande och genomslagskraft.

– Tanken var att det skulle bli maffigt och det blev det när de syns enda till motorvägen, säger Maria Dahl, kultursamordnare i Partille kommun.

LÄS MER:Tumören fick Kristofer att börja måla – nu siktar han på att ställa ut

Vad som inte syns från långt håll är dock att på maskrosens rot har konstnären bakom målningen, Mona Caron, avbildat personer i området. Bland annat hade en hyresgäst i området visat Lars-Göran Karlsson att han hade blivit avmålad. Konstnären blev inspirerad av människor som under målningskonstruktionen passerade lägenhetshuset av nyfikenhet.

– Invånare i området som kontinuerligt gick ut med sin hund eller barnvagn kunde bli en av personerna på målningen. Det är ett minne för livet för de som etablerat kontakt, säger Maria Dahl.

Delaktigheten skapar trivsel

Enligt Maria Dahl bidrar målningarna till ett trivsammare klimat.

– De som väl blivit avmålade kan peka ut sig själva och många är stolta att bo intill dessa lägenhetshus. Efterfrågan på att göra målningar på alla lägenhetshusen har kommit upp sedan dess.

LÄS MER:Snart kan du spreja graffiti – vid Kniven

Maria Dahl menar även på konstverken inom regionen leder det till stor turism.

– Vi har haft enstaka målningar men med en stor satsning som denna har vi guidade bussturer där Artscape medverkar och berättar om projektet.

I Partille fortsätter publika konstprojekt att tillkomma och graffitiworkshops anordnas av graffitikonstnärer. Näst på tur är en målning på Yllebron.

– Den är på gång nu så fort vädret tillåter.

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS