Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Ludvig Soric inväntar sin buss i Partille resecentrum, han är en av de få som bär munskydd.
Ludvig Soric inväntar sin buss i Partille resecentrum, han är en av de få som bär munskydd. Bild: Rebecca Hyde-Price Aggestam

Munskydd i kollektivtrafiken – men få följer rekommendationen

Regeringen rekommenderar nu munskydd i kollektivtrafiken för att minska smittspridningen av covid-19. Resenärer i Partille upplever munskyddet som en bra åtgärd. Men trots detta hade endast några få resenärer munskydd på sig i Partille resecentrum.

Restriktionerna i kollektivtrafiken gäller från och med idag onsdag. Regeringen och Folkhälsomyndigheten informerade efter deras pressträff att åtgärderna införs på nytt för att minska smittspridningen av covid-19 och belastningen av vården. Regeringen uppmanar även vuxna att hålla avstånd i offentligen miljöer, undvika trängsel och välja andra transportsätt om möjligt. Detta är första steget i åtgärdsplanen. I Göteborg kommer Västtrafik inom de kommande dagarna dela ut munskydd på utvalda platser.

Få resenärer bär munskydd

Felicia Ekman sitter i Partille resecentrum, blicken klistrad i telefonen medan hon inväntar sin buss. Felicia bär inte munskydd själv men tycker att åtgärderna som har införts behövs för att skydda människor mot smittan.

– Jag hade munskydd på mig väldigt mycket i början av pandemin, ungefär första halvåret hade jag det, men nu har jag blivit dålig på det. Man följer ju strömmen, du ser ju, det är knappt någon här som har det.

LÄS MER: Nya coronaåtgärder införs – även för vaccinerade

På en bänk längre bort från Felicia sitter en ung man som bär munskydd. Den unge mannen heter Ludvig Soric och är den enda personen i väntsalen i Partille resecentrum som bär munskydd. Han instämmer med Felicias åsikt – att munskydd är nödvändigt för att minska smittspridningen av covid-19.

– Jag tycker att om man ändå har ett munskydd hemma kan man lika gärna ha på sig det. Det är ju också skönt nu att bära när det är så kallt.

LÄS MER: Smittskyddet: Gör dig beredd på inställt julfirande

Bär munskydd efter besök i Luxemburg

Ludvig berättar att han alltid burit munskydd, vilket han utvecklade som vana när han hälsat på sin pappa i Luxemburg.

– I resten av Europa har man munskydd på sig hela tiden, så jag har vant mig efter att ha rest mycket. Egentligen vet jag inte riktigt hur mycket det hjälper... Sverige är ju en av de länder som infört minst restriktioner men ändå har vi väldigt lite smittspridning.

Ludvig Soric är en av de få i Partille resecentrum som bär munskydd.
Ludvig Soric är en av de få i Partille resecentrum som bär munskydd. Bild: Rebecca Hyde-Price Aggestam

LÄS MER: Tredje dos till alla vuxna och vaccinpass på tillställningar

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

Så här prenumererar du och hämtar apparna:

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.