Möt PT:s nye chefredaktör

Partille Tidnings nye chefredaktör heter Csaba Bene Perlenberg. Men vem är mannen som axlat manteln?
Vi på redaktionen har försökt svara på den frågan.
– Min absoluta övertygelse är att välinformerade medborgare fattar kloka beslut åt sig själva i sin vardag, säger han.

ANNONS
|

Efter två år på posten har Jonas Rindefjell lämnat över chefredaktörskapet för Partille Tidning till Csaba Bene Perlenberg.

Partille Tidning blir Perlenbergs tredje titel i Stampen, då han sedan tidigare är chefredaktör för systertitlarna Härryda-Posten och Mark-Posten.

Hur kommer det sig att Partille Tidning har fått en ny chefredaktör?

– Det är ingen hemlighet att Stampen likt många mediebolag just nu är inne i en förändringsfas. Man har från Stampens sida därför beslutat sig för att fråga mig om jag ville komma till Partille och det var givetvis väldigt lockande eftersom att PT är den ledande nyhetskällan för Partilleborna. Det vill jag vara med och utveckla och förstärka, samtidigt som jag vill lära mig av en skicklig redaktion.

ANNONS

Vad har du för relation till Partille sedan innan?

– Handen på hjärtat så är Partille en kommun som jag tidigare mest åkt igenom. Det ska bli fruktansvärt spännande att få träffa Partilleborna och lära känna deras vardag. Det är viktigt för oss att ta Partillebornas vardag på allvar för det är i vardagen de tillbringar stora delar av sitt liv.

Chefredaktör för tre tidningar

Vad har du för bakgrund?

– För cirka ett år sedan gjorde jag en ganska så stor förflyttning inom journalistiken. Jag var under lång tid ledarskribent och politisk redaktör på en mängd olika tidningar men kände efter att ha gjort det i tio år att jag var rätt så mätt på att ha åsikter varje dag och tro mig ha svaren på alla de saker jag tyckte till om. Jag hade en stor längtan att istället få ställa frågorna. Det är inte alldeles lätt och okomplicerat att gå från att vara opinionsjournalist till publicist, men när jag fick chansen att göra det så krävdes det inte många sekunder att fatta beslutet att jag var färdig med den delen av mitt yrkesliv.

Din nya roll på Partille Tidning innebär att du kommer att vara chefredaktör för tre tidningar samtidigt. Hur känner du inför det?

– Jag kommer nu har förmånen att se hur tre olika redaktioner tar sig an sina dagliga uppdrag på olika eller lika vis. Jag tror att Härryda-Posten, Mark-Posten och Partille Tidning kommer att gynnas av att våra tre redaktioner kan jobba mer ihop men också inspirera varandra. Precis som människor så har olika tidningar sina styrkor och utmaningar och där tror jag att vi har fantastiska möjligheter att göra ännu bättre saker för våra läsare.

Vad vill du åstadkomma med Partille Tidning?

– Jag vill att så många som möjligt i Partille känner förtroende för vår nyhetsrapportering, att vi är lägerelden som alla Partillebor samlas kring till morgonkaffet, till kvällen och under hela dygnet. I vår app och på våran sajt ska man kunna ha koll på det allra senaste och känna att man vet så mycket som möjligt om den kommunen som man bor i. Min absoluta övertygelse är att välinformerade medborgare fattar kloka beslut åt sig själva i sin vardag. Ju mer man känner till, ju mer man berörs av, upprörs över eller blir glad över tror jag stärker den lokala demokratin.

Fem snabba med Csaba

Vad lyssnar du på?

"Doja Cat – Paint The Town Red är min senast spelade låt.”

Vad läser du?

”Det är lite av en kliché, men som många män läser jag gärna fackböcker.”

Vad tittar du på?

”Gen V, spinoffserien till The Boys på Prime Video. Jag har nog inte gapflabbat så mycket åt en scen i ett första avsnitt någonsin. Fruktansvärt kul!”

Vilka är dina intressen?

”Vårt interna kommunikationssystem Slack.”

Vilket är ditt favoritresmål?

”Australien alla gånger. Det är en sådan fascinerande blandning av gamla Europa och en modern västerländsk estetik. Ett land som på många sätt liknar Sverige vad gäller viljan och tron på att ha ett öppet och mångkulturellt samhälle. Det är land som ligger nära mitt hjärta och som jag inte varit i tillräckligt många gånger.”

ANNONS