Tobias Östling såg spår av tjuvfiske när han fiskade i Furåstjärn. Bilden till vänster är en arkivbild.
Tobias Östling såg spår av tjuvfiske när han fiskade i Furåstjärn. Bilden till vänster är en arkivbild. Bild: Privat

Misstänkt tjuvfiske i Furåstjärn

I början av juli befann sig Tobias Östling vid Furåstjärn i Partille för att fiska när han såg tecken på tjuvfiske vid strandkanten. Under de senaste åren som har gått har han märkt brister i kontrollerna som görs, något tillsynsmannen Veikko Koponen bekräftar:
– Jag har inte varit där en enda gång i år.

ANNONS
|

När Tobias Östling från Sävedalen befann sig vid Furåstjärn, där endast medlemmar i Partille Sportfiskeklubb eller inbjudna gäster får fiska, märkte han att någon obehörig hade varit där. På tre platser runt om tjärnen hittade han fiskeutrustning så som mete-tackel, maggotburkar, metkrokar och nylonlinor – allt som tydde på tjuvfiske.

– Mete är förbjudet här eftersom det är en alldeles för enkel fiskemetod som man inte får använda sig av i de flesta put and take vatten.

Put and take vatten innebär att man odlar ädelfisk som sedan inplanteras i mindre sjöar, skogstjärn och dammar. Furåstjärn är ett put and take vatten, vilket även innebär att medlemmarna i Partilles Sportfiskeklubb bara har rätt till att fånga en fisk per dygn.

ANNONS

– Jag själv tar aldrig med mig någon fisk hem utan jag fiskar bara för nöjets skull, säger Tobias Östling.

Svårt att fånga tjuvfiskare

Tobias Östling förstår att tjuvfiske är vanligt men bara i år har han märkt spår av det vid tre tillfällen av de tio gånger han varit vid Furåstjärn för att fiska.

– Man måste ta dem på bar gärning för att de ska åka fast, säger han.

Han tror att tjuvfisket ökar på grund av bristande kontroller. När han befann sig på platsen hittade han både skräp och en livboj, som istället för att vara fastspänd och tillgänglig vid behov, låg i gräset.

– Jag var medlem för fyra år sedan, då var det mycket mer fisk i vattnet än vad det är i dag. För den årsavgiften man betalar förväntar man sig ändå att det ska vara lite fräscht och ordning.

Inte en enda gång har Tobias Östling sett att det har gjorts kontroller under de tio gånger han befunnit sig vid Furåstjärnen. Han önskar att kontroller gjordes dagligen och att man fick bort dem som tjuvfiskar.

– Det är liksom bara för vem som helst att gå ner och sätta sig och fiska, ädelfisk är värdefullt. De är dyra att odla och köpa in för klubben.

Tjuvfiske är ett problem

Sven Olof Rönnqvist som jobbar på Partilles Sportfiskeklubb förklarar att tjuvfiske kan vara ett problem.

– Vi har ju ett antal män som har fisketillsyn men jag vet att där är dåligt med kontroller. Det är klart att det kan finnas tjuvfiske, det har det alltid funnits men jag har inte hört något om det på senaste, säger han.

Tillsynsmännen jobbar frivilligt med kontrollerna och det är inga schemalagda kontroller som görs, utan männen går förbi fiskeställena i Partille och kollar om de som fiskar har behörighet.

Veikko Koponen är tillsynsman vid Partilles vatten där han och några kollegor går runt och kontrollerar fiskeställena. Han erkänner att det varit dåligt med kontroller vid Furåstjärn, men att det beror på att fiskevattnet inte är så aktivt vilket leder till att tillsynen blir sämre.

– Det är inte så mycket fisk där nu. Vi kollar oftare till Ramsjön och de andra ställena i Partille eftersom det är mer fisk där, men Furåstjärnen har jag personligen inte tittat till en enda gång i år. Däremot har andra medlemmar i Partille Sportfiskeklubb varit uppe vid sjön vet jag.

Kontroller kommer göras

Tillsynsmännen har inte längre någon vaktlista som tidigare utan de bestämmer själva vilka sjöar de ska kontrollera.

– Det bästa är att ha ett vaktschema, man måste gå ofta för att få fast tjuvfiskare.

Veikko Koponen är på semester nu men när han är tillbaka i Partille planerar han att se sig omkring i Furåstjärnen.

– Nu när jag hört om tjuvfisket kommer jag gå dit och kolla läget, samt ta upp ämnet på klubbens möten, säger han.

LÄS MER:Laxdjävul under lupp – ny mätning i Säveån

LÄS MER:Nordhavsräkan är rödlistad: ”Kunderna är vansinniga”

ANNONS