Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Anställda på Furulunds äldreboende vill vara anonyma av rädsla för repressalier då de larmar om de försämrade arbetsvillkoren för dem. Bild: Shamiram Demir
Anställda på Furulunds äldreboende vill vara anonyma av rädsla för repressalier då de larmar om de försämrade arbetsvillkoren för dem. Bild: Shamiram Demir

Missnöje på Furulunds äldreboende – vårdanställda kräver svar av Partilles politiker

Ett 50-tal vårdanställda på Furulunds äldreboende har skickat ett öppet brev till politikerna. De vill nu att ansvariga får veta hur de mår efter de så hett debatterade schemaändringarna.
De skriver att både personalens hälsa har försämrats liksom de äldres livskvalité.

Brevet skickades i slutet på förra veckan till Partilles kommunpolitiker. Ett 50-tal anställda har skrivit under brevet som Partille Tidning fått ta del av, men inför sina chefer väljer de att vara anonyma av rädsla för vad som kan följa.

I det öppna brevet skriver alltså personalen på Furulunds äldreboende att de har mått dåligt under tid nu. Att många kollegor har sagt upp sig under de senaste veckorna, eller blivit sjukskrivna ”av utmattning under korta perioder”. De menar att de på olika sätt har förmedlat sin oro om de försämrade arbetsförhållandena – men att inget händer. De oroas vidare över att ”nedskärningen på personal fortsätter” och att antalet personal som jobbar natt också planeras att minska.

– Den pågående underbemanningen, den höga arbetsbelastningen och den nya schemaläggningen med tuffare arbetspass och längre arbetstider har skapat en ohållbar arbetssituation för oss och en försämrad livskvalité för våra äldre.

Vad hoppas ni uppnå med brevet?

– Vi hoppas att de sätter stopp för vad som händer och att de reagerar. Vi vill ha demokrati på vår arbetsplats och att personalen ska kunna vara delaktiga i sitt schema, säger en anställd som vill förbli anonym.

Utökning av chefer med ”obegripliga titlar”

Samtidigt skriver man i det öppna brevet att det sker en märklig utökning av chefer och mellanchefer med ”obegripliga titlar och uppdrag”. De listar att det tillkommit en konsultationschef, en omsorgshandledare, kvalificerade- och vanliga samordnare, aktiverare, flödesombud, med mera.

De anställda riktar skarp kritik mot ledningen och menar att personalen på boendet redan innan schemaförändringarna trädde ikraft hade en hög arbetsbelastning, men nu har det dessutom lett till en arbetsmiljö där ”vi inte klarar av att utföra våra dagliga arbetsuppgifter.”

Vill kunna påverka schemaläggningen

Det har gjort att de nu riktar sig direkt till politikerna. De vill ha en trygg arbetsplats ”där personal ska få uttrycka sina åsikter” så att de kan utföra sina dagliga arbetsuppgifter. De 50-tal anställda listar flera punkter som de vill ha för att klara sitt arbete:

• En arbetsmiljö, där demokrati råder och där personal ges möjlighet till delaktighet, och personal kan påverka schemaläggningen.

• Att avdelningar och arbetspass som är underbemannade ska bli fullbemannade igen.

• Att det blir stopp på den linje som vård och omsorgsförvaltningen driver, på bekostnad av personalens hälsa och de äldres livskvalité.

• Krav om förändring på den ”ohållbara arbetssituationen”.

De 50-tal anställda som skrivit under brevet vill dock inte framträda med sina namn ”av förklarliga skäl”.

– Personal vill inte visa sig, de kanske blir kallade in till cheferna och allt möjligt kan hända, säger en personal som skrivit under brevet, men vill vara fortsatt anonym.

Demonstration planeras om en vecka

Under måndagen uppges att ett möte ska äga rum mellan facket, olika fackombud i kommunen och ansvariga inom äldreomsorgsförvaltningen kring den uppkomna situationen.

Vidare planerar personal inom äldreomsorgen att gå ut på gatan och visa sitt missnöje. De ska hålla en demonstration framför kommunhuset den 3 maj, samma dag som kommunfullmäktige håller möte.

– Jag ska absolut försöka gå dit om jag kan, säger den anonyma anställda vi pratat med.

LÄS OCKSÅ: Nytt schema inom vården – flera har sagt upp sig

LÄS OCKSÅ: Anställda larmar om läget på äldreboende: ”Vi går på knäna”

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

Så här prenumererar du och hämtar apparna:

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.