Mini-Maria invigt i centrala Partille

Unga i Partille kan nu få hjälp med sitt missbruk hos specialistmottagningen Mini-Maria. En sjuksköterska och en kurator ska finnas på plats.
– Det är jätteviktigt att nå ut i tid, säger Minna Mäkelä, som ska arbeta som kurator på Mini-Maria.

ANNONS
|

Vid lunchtid klipptes bandet av till ljudet av applåder och satsningen på Mini-Maria i Partille är nu på plats. Anna Strand (C) ordförande i social- och arbetsnämnden fick äran att hålla i saxen och applåderna var rungande.

– Det är en glädjens dag i dag att få inviga Mini-Maria i Partille.

Vad betyder det här för unga i Partille?

– Det betyder att vi kan fånga upp våra barn och unga i ett tidigt skede så att de förhoppningsvis inte ska ramla in i något drog- eller alkoholberoende utan att vi fångar upp dem på plats i Partille.

Se invigningen av Mini-Maria här:

ANNONS

Specialistkompetens ska fånga upp unga

Mottagningen vänder sig till ungdomar och unga vuxna mellan 13 och 21 år som behöver hjälp med sitt missbruk av alkohol, narkotika eller spel om pengar. Samlad kompetens blir allt viktigare för att fånga upp unga som mår dåligt på grund av missbruk i olika former, menar Anna Strand.

– Vi kommer inte bara ha allmänkompetens utan även specialistkompetens, vi ser att detta är ett område som kräver det. Vi samverkar med Västra Götalandsregionen, här får vi många olika kompetenser som möts och fångar upp ungdomarna innan de hamnar på glid.

Minna Mäkelä: ”Det är utmanande, spännande och välbehövligt”.

Mini-Maria ska hålla öppet halva veckorna. Ett team med behandlare, en läkare, en psykolog samt en sjuksköterska ska vara på plats i Partille en till två dagar i veckan. Teamet ska samverka och fånga upp unga tidigt.

Minna Mäkelä ska arbeta som kurator på Mini-Maria i Partille framöver och ska hålla samtal med unga. Det har tagit tid att starta upp verksamheten, eftersom det varit svårt att hitta rätt kompetens bland vårdpersonalen.

– Det kommer ta tid innan saker sätter sig när ny verksamhet ska etableras, men det är utmanande, spännande och välbehövligt, säger Minna Mäkelä.

Hon ser fram emot att kunna hjälpa unga i ett tidigt skede för att komma ur sitt missbruk.

– Dels att man samverkar i team, både kommunen och regionen som samverkar, och att ärendena är på primärvårdsnivå. Att de är i tidiga riskstadiet och att man kan remittera vidare om de har svårare problematik. Men det är mycket förebyggande arbete och det är jätteviktigt att nå ut i tid.

Arbetet riktar sig mot unga som missbrukar alkohol eller droger, men även deras anhöriga kan vända sig till Mini-Maria för att söka hjälp. Nu är arbetet igång med att informera unga på skolor och fritidsgårdar om att Mini-Maria finns på plats.

– Vi hoppas kunna locka hit dem och göra oss kända, säger Minna Mäkelä, samtidigt som hon konstaterar att Mini-Maria redan är ett etablerat begrepp bland unga.

Själv ska hon arbeta halva veckan för att stötta unga som söker hjälp. Preliminärt kommer mottagningen vara öppen under två dagar i veckan, tisdag och onsdag. Den stora skillnaden mot det som tidigare gått under namnet PAN, Partille Alkohol- och Narkotika- mottagning, blir att se missbruket hos unga i ett tidigt skede.

– Att vi hinner fånga dem innan de har hamnat i tyngre missbruk, innan de har hamnat för djupt i psykisk ohälsa, säger Minna Mäkelä.

Tillgången till läkare och psykolog ska också göra att en remiss går iväg till rätt ställe för att få hjälp i tid. Marith Hesse (M) ordföranden i kommunstyrelsen var också på palts under invigningen.

Fler satsningar på ungas psykiska hälsa

– Det är fantastiskt att kunna få vara med en sån här dag. Det är jättekul att regionen valt att satsa på Mini-Maria även i Partille, vi är en del av storstaden så det här är frågor som berör även oss och våra unga.

Marith Hesse kunde också avslöja att det framöver ska satsas mer på psykisk hälsa bland unga.

– Regionen har tecknat avtal med en av vårdcentralerna här i kommunen för att ha nånting som man kalla UPH, ett utvidgat samverkansavtal som gäller ungas psykiska hälsa. Det kommer bli jättebra och vara en extra resurs för skolan i kommunen.

Närhälsan Partille Vårdcentral har tecknat avtal med regionen gällande tilläggsuppdrag för Ungas Psykiska Hälsa. Arbetet drar igång tidigast den förste oktober i år.

LÄS MER:Mini-Maria drar i gång – ett år försenat

LÄS MER:Från trygga Partille – till slummen i Manila

ANNONS