Miljöpartiets vändning: Bryter med alliansen i Västra Götalandsregionen

Efter att ha styrt tillsammans i åtta år bryter Miljöpartiet samarbetet med alliansen i Västra Götalandsregionen.
Beslutet togs på ett möte under måndagskvällen – timmar efter att den tillträdande gruppledaren Madeleine Jonsson uttryckt ett intresse för att styra vidare i den grönblå koalitionen.
– Det är svårt att bryta upp en relation man är nöjd med, säger hon.

ANNONS
|

Miljöpartiet har de senaste åtta åren styrt Västra Götalandsregionen tillsammans med allianspartierna M, C, KD och L. Nu lämnar partiet samarbetet.

Enligt tillträdande gruppledaren Madeleine Jonsson är valresultatet en orsak till beslutet. Partiet fick preliminärt 3,5 procent av rösterna, vilket är en minskning med 1,1 procentenheter jämfört med valet 2018, och enligt Madeleine Jonsson har potentiella väljare i valrörelsen signalerat att de inte litar på Moderaterna.

– De känner inte tilltro till att vi styr tillsammans med dem. Den hårda retoriken som Moderaterna och de högerkonservativa haft på riksplanet har smittat av sig, och vi lyckas inte kommunicera ut att det är olika politik på riks- och regionplanet.

ANNONS

Madeleine Jonsson säger att MP är nöjda med samarbetet och tonen från högerpartierna i regionen.

– Det är väl det som är lite annorlunda, att vi bryter ett samarbete som vi egentligen är nöjda med. Men det är en så polariserad omvärld just nu att det inte fungerar, och vi måste tänka på att bygga ett förtroende för nästa val redan nu.

Rödgrönt är alternativet för MP

Madeleine Jonsson uppger att hon fortsatt anser att det är viktigt att MP finns med i ett styre i Västra Götalandsregionen framöver.

– Vi tror att det finns bra förutsättningar att göra det med Socialdemokraterna. Vi är även positiva om vi kan få till ett samarbete med Centerpartiet och Liberalerna, men även med Vänsterpartiet. Det är ungefär samma linje som Miljöpartiet har på nationell nivå.

Mandaten tillsammans med enbart S och V skulle inte räcka till en majoritet, utan ytterligare något parti från den befintliga grönblå koalitionen hade alltså behövt lockas över – antingen för ett aktivt eller passivt stöd. Baserat på rikspolitiken är det C som i så fall ligger närmast till hands, men Cecilia Andersson (C) har inga sådana besked efter Miljöpartiets beslut.

– Vårt mål har varit att hålla ihop Grönblå samverkan – det har varit vårt förstahandsalternativ. Nu känner vi att vi får sätta oss ner och räkna på olika vägar framåt, men kommer att göra det i lugn och ro och inte stressa på, säger hon.

Måndagsbeskedet: ”Trivs med varandra”

Inför valet var MP:s uttalade hållning att man kunde tänka sig såväl ett höger- som vänsterstyre, i den konstellation där man kan få igenom så mycket grön politik som möjligt. Så sent som på måndagen höll tillträdande gruppledaren Madeleine Jonsson fast vid det.

– Vi är väldigt öppna för att samarbeta med alla partier i fullmäktige förutom Sverigedemokraterna, bara vi hittar ett bra politiskt innehåll och att det blir en bra styrning. För vår del är det positivt att vi har samarbetat åt båda sidorna tidigare, och vi trivs med varandra åt båda hållen, sade hon då.

Miljöpartiet hade ett liknande besked inför valet i Region Stockholm, där partiet också styrt med alliansen men nu brutit samarbetet. I Stockholm, där de grönblå haft majoritet, uppges orsaken enligt ETC vara att MP inte kan tänka sig ett passivt stöd av SD.

Ändrade sig på måndagskvällen

Vändningen i Västra Götaland kom under måndagskvällen. Då samlades Miljöpartiets regionpolitiker för ett möte där frågan diskuterades.

– Utifrån det har vi tagit nya ställningstaganden, säger Madeleine Jonsson och fortsätter:

– Det var en väldigt enad grupp som sade att vi inte kan fortsätta försvara ett samarbete med Moderaterna, utifrån hur Moderaterna beter sig nationellt.

LÄS MER:Så röstade din granne i Partille

LÄS MER:Avprickad fick ändå rösta – tack vare igenkänning

LÄS MER:Camilla, 42, om valet: ”Verkar väldigt rörigt”

ANNONS