Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Niclas Antonsson ger tips och råd om hur man bäst lurar tjuvar med avancerad teknik som vill komma in i bilen. Bild: Shamiram Demir
Niclas Antonsson ger tips och råd om hur man bäst lurar tjuvar med avancerad teknik som vill komma in i bilen. Bild: Shamiram Demir

Med teknik blockerar de billåset – så ser du till att lura tjuvarna

Tekniken för att blockera att en bil blir låst av bilägaren finns sedan flera år. Den används av proffstjuvar för att komma åt att sno bilarna, eller det som är stöldbegärligt inne i bilen. Utredare hos branschorganet Larmtjänst ger dig tips på hur du bäst lurar de fräcka tjuvarna.

LÄS MER: Inbrott i fyra bilar – stod parkerade i garage

LÄS MER: Proffstjuvar stal hans dyra arbetsverktyg på parkering

Partille Tidning har tidigare berättat om Ivo Yanchev, som upptäckte att tjuvar stulit hans dyra arbetsredskap på Willys parkering – mitt i Partille. Han kunde inte förstå hur tjuvarna tog sig in i arbetsbilen som var låst utan att bryta upp någon dörr. Men tekniken med att blockera signalen från en bilnyckel har använts av proffstjuvar i flera år. På den branschgemensamma organisationen Larmtjänst har utredare sett fenomenet lite överallt i landet.

– Vi känner till att det förekommer, men vi får inte in alla rapporter från försäkringsbolagen och samlar inte in nån egen statistik, så jag kan inte säga om det har ökat. Vi vet att det fungerar och att tjuvar använder sig av tekniken, konstaterar Niclas Antonsson, utredare på Larmtjänst.

Niclas Antonsson är utredare på låsföretaget Larmtjänst AB som funnits i branschen i 60 år.
Niclas Antonsson är utredare på låsföretaget Larmtjänst AB som funnits i branschen i 60 år.

Han vill inte gå in på några detaljer men förklarar att det finns framför allt två metoder professionella tjuvar använder sig av. Dels har de apparater med sig som blockerar låsläget på bilen och tjuvarna någonstans i området på cirka 50 meters håll.

– Det innebär att gärningsmannen är i närheten av bilen. Så när bilägaren låser sin bil så förhindrar man själva låsningen, säger Niclas Antonsson.

Han beskriver en situation där bilägaren kanske hoppar ur bilen, pratar i telefon och klickar på nyckeln och därmed tror sig ha låst. Men där man inte känner på dörren och kontrollerar att bilen verkligen blir låst. Under tiden har en signal blockerat wignalen så att låsningen inte går igenom..

– Då är smörgåsbordet öppet för tjuven som kan gå in i bilen, säger Niclas Antonsson.

Tjuvarna har kanske suttit och spanat på parkeringen och väntat på någon som de utser till offer för att dra igång sin utrustning. De lyckas alltså blockera signalen så att bilen förblir olåst.

Tjuvar kan spela in en lås signal för att själva låsa upp bilen

En annan mer sofistikerad metod är att tjuvarna istället spelar in signalen från en nyckel som låser bilen. Då krävs en mer anpassad utrustning för ett visst fabrikat, eller bilmärke.

– Det blir mer avancerad och mer fabriksbunden och dyrare utrustning. Och då blir det ett svårare fiske-uppdrag för då måste man som tjuv sitta och vänta på att ett visst fabrikat kommer in, säger Niclas Antonsson.

LÄS MER: Inbrottsförsök på byggarbetsplats i Öjersjö

Den här tekniken är svår att skydda sig mot som bilägare eftersom lås signalen har kopierats och enkelt används av tjuvarna.

– För då kan dom köra upp signalen igen och låsa upp igen. Det är lite svårare att skydda sig mot det.

Hur får dom tag på tekniken?

– Det finns sådana att köpa på olika sajter och även att tillverka själv och det är inte jättedyrt, säger en förtegen Niclas Antonsson.

Problemet är svårare att värja sig mot om man har nyare bilar med keyless entry-nyckel. Här kan bilägaren notera att bilen låser sig genom att se till att sidospegeln viker inåt när man går ifrån bilen, då är den låst.

Niclas Antonsson: ”Dom blir duktigare och duktigare”

Sedan finns också nyare tekniker som gör att man dyrkar och bryter sig in i bilen, men med minimal påverkan – något som är svårt att upptäcka för ett otränat öga.

– Det kan vara att man gjort åverkan på ett väldigt väldigt sofistikerat sätt, det kräver sin kunskap. Dom blir duktigare och duktigare, lägger Niclas Antonsson till.

Har några tjuvar som använt sådan här teknik åkt fast?

– Ja, det har varit allt utifrån utländska grupperingar till svenska grupperingar som känner till tekniken. De jag känner till har varit i Stockholmsområdet.

Det är heller inte vilka tjuvar som helst som slår till mot bilar på det här sättet.

– Dom har en viss kunskap om hur systemen fungerar och har sett till att fått tag på en utrustning, så dom har haft en plan, förtydligar Niclas Antonsson..

Så säkrar du dig från tekniskt kunniga tjuvar

Han har en del tips på hur man gör för att skydda sig mot fräcka biltjuvar med koll på den senaste tekniken:

Se till att bilen är låst och spana omkring dig. Det är det enkla och säkra rådet. Nästa steg är också att man håller koll på sina nycklar, och hur man förvarar en keyless entry-nyckel. Här finns tekniker som förlänger signalen från bilnyckeln så tjuvar kan kopiera den när de kör runt i till exempel ett villaområde.

– Ha nyckeln i en plåtburk hemma och i bilen, då kan den inte kommunicera utåt, det blir en kommunikationssäker bur, säger Antonsson.

Tekniken kräver dock en relativt god kontakt mellan tjuven och nyckeln. I ett vanligt flerfamiljshus med betong blir det svårt att få kontakt med en sådan keyless entry-nyckel. Samtidigt kan den här metoden endast användas vid ett tillfälle. För att upprepa processen efter att man stannat bilen krävs att man återigen måste kopiera signalen.

– Det är därför en enkelbiljett som tjuven köper sig, för när han stänger av motorn då går det inte att sätta igång bilen igen, säger Antonsson.

LÄS MER: Polisinsats vid Allum – inbrott i flertalet bilar

LÄS MER: Kameror följer anställda i Partille och fler ska upp

Så skyddar du dig mot stölder ur bil med avancerad teknik

• Lås med nyckel och hör klicket från låsningen

• Känn på bilen för att vara säker att den låst sig

• Moderna keyless entry-nycklar bör viras in i folie eller förvaras i en plåtburk- då säkrar du dig mot tjuvar som kör runt i bostadsområde på jakt efter nycklar där de kan kopiera signalen till bilen.

• Det går också att stänga av det nyckellösa systemet på vissa bilar, så att man måste trycka på en knapp på nyckeldosan för att bilen ska öppna sig.

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

Så här prenumererar du och hämtar apparna:

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.