Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Med djur och natur i landskap av kontraster

Han kommer ursprungligen från Bergen i Norge, har studerat indisk filosofi, och inspirerades tidigt av Dalí och Munch. Nu ställer Partillebon Arjuna Geir Aasehaug äntligen ut på hemmaplan.
– Den här utställningen skulle egentligen varit i oktober 2020, berättar konstnären.

Två dagar innan det var dags för vernissage i oktober 2020 blåstes allting av. Andra vågen av coronapandemin var ett faktum och allting sköts på framtiden. Men nu, trots en ny omgång med restriktioner, blir utställningen ändå av. Dock med de förordade begränsningarna.

– Nu är den äntligen på plats. Och det är med verk från de senaste åren, berättar Arjuna Geir Aasehaug.

Han förklarar att det är svårt att tolka sin egen konst, men beskriver den som ett sätt att kommunicera något.

– Jag försöker skapa en ganska mystisk stämning. Mina motiv är ofta drömskt gåtfulla och poetiska i sitt uttryck. Ofta inspireras jag av gamla foton, och det blir mycket blandade objekt där jag försöker få fram kontraster. Som båten som ligger och bärs upp av vattnet med avgrunden där under, berättar Arjuna Geir Aasehaug.

LÄS MER: Mer graffiti i centrum – när grådassig bro får färg

Promenader vid Kåsjön

På frågan om det finns några särskilda konstnärer han tagit intryck av, blir svaret Salvador Dalí och Edvard Munch.

– Men det var när jag var ung. I dag blir det mer blandad inspiration. Jag är mycket ute i naturen och tycker om sjöar. Och jag går ofta ut i skogen och tar gärna promenader här vid Stora Kåsjön.

Han är född i norska Bergen, men har tillbringat många år i Oslo. Nu är Arjuna Geir Aasehaug Partillebo sedan tio år, och arbetet sker mestadels i hemmet. Hans artisnamn, Arjuna, är inspirerat från hans resor och erfarenheter av indisk kultur och filosofi.

– Jag intresserade mig mycket för indisk filosofi, och så småningom reste jag dit och tillbringade bland annat lite tid i ett kloster.

Är du en sökare?

– Nej, jag skulle nog inte kalla mig för en sökare, i alla fall inte på det sätt som jag var när jag var yngre. Men det finns något jag vill förmedla, eller egentligen snarare kommunicera med min konst. Som den ensamma människan i båten till exempel. Det är nog inget budskap, utan mer ett behov, säger han.

Ställt ut i New York

De senaste tio åren har han satsat helhjärtat på konsten, men det finns även andra källor till inkomst. För ett par år sedan blev det en utställning i New York.

– Ja, jag var med på en grupputställning där 2019. Det var väldigt roligt, och något som jag hoppas blir av igen.

LÄS MER: Första hjälpen vid psykisk ohälsa – fritidsledare rustas för att hjälpa ungdomar som mår dåligt

Men närmast blir det alltså hemmapubliken som får möjlighet att ta del av hans konst på Partille Herrgård.

– Vernissage är i dag lördag, och sedan pågår utställningen fram till och med den 6 februari, säger Arjuna Geir Aasehaug.

I utställningen deltar också Lizbet Lagerström från Orust, som dock inte kunde närvara vid vernissagen. Utställningen arrangeras av Partille Konstförening.

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

Så här prenumererar du och hämtar apparna:

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.