Matöppet i Furulund stänger för gott – ska bli Icabutik

Nu står det klart – den lokala livsmedelsbutiken Matöppet i Furulund stänger för gott för att ersättas av kända butikskedjan. På sikt planerar butiksägarna även att flytta butiken till nya lokaler.
– Känns jättekul att få berätta för kunderna om planerna, säger Haci Yilmaz, en av butiksägarna.

ANNONS

För Furulundsborna är Matöppet en uppskattad lokal matbutik som i många år erbjudit alltifrån basvaror till nybakat bröd och blommor. För två år sedan tog bröderna Haci och Vural Yilmaz över som butikschefer och under årens lopp har affärerna gått bra, men redan för ett år sedan började de se sig om efter nya möjligheter.

– Vi har bland annat haft det tufft med it-tekniken under förra året då det inte fungerade som det skulle. Det ledde till att vi fick hålla stängt under hela påsken eftersom vi inte fick någon hjälp. Det blev ganska irriterande och har bidragit till att vi börjat tänka allt mer på att byta matkedja, säger Haci Yilmaz.

Och var de ville vända sig var det ingen tvekan om.

– Vi har länge funderat på att bli Icahandlare, Icagruppen är stor och väletablerad vilket ger ett tryggt varumärke där vi som handlare också får trygghet. Vi ville också vara med på den resan, säger han.

”Viktig marknad för oss”

Sagt och gjort, Haci Yilmaz tog kontakt med Ica redan förra året och nu står det klart – Matöppet stängs vid årsskiftet för att några dagar senare öppna upp i ny uniform som Ica Nära.

– Det känns jättekul att vi gör det här och att nu också få berätta för våra kunder om planerna, säger Haci Yilmaz.

Även Icagruppen gläds över det kommande tillskottet med en ny butik i Partille, med planerad öppning i januari 2023.

– Partille kommun är en viktig marknad för Ica där vi vill fortsätta satsa för att möta kundernas efterfrågan. Ica Nära Furulund kommer att erbjuda en butik med generösa öppettider för både boende och förbipasserande. Butikens utbud kommer att vara anpassad till den lokala marknaden med ett erbjudande och sortiment för både vardag och helg, säger Jenny Gerdes, pressansvarig på Ica.

Kan behöva anställa fler

Inför övergången vid årsskiftet kommer nu både butiksägare och personal genomgå ett antal utbildningar, ett krav som Ica ställer innan man får driva en egen butik som Icahandlare.

Sedan kommer butiken hålla stängt några dagar kring årsskiftet då de dels byter ut sortimentet i butiken till Icas, dels byter ut alla etiketter, skyltar och it-teknik så att allt fungerar som det ska.

– Vi tror att Icas sortiment kommer ge kunderna både bättre utbud och erbjudanden framöver, säger Haci Yilmaz.

Samma personal som arbetade på Matöppet följer med i övergången och om allt går bra menar butiksägaren att de även kan komma att anställa ännu fler medarbetare.

– Om omsättningen ökar så kan vi göra det. Det här blir en bra start på ett nytt kapitel, vi är jätteglada att vi blir en Icabutik, samtidigt är det såklart tråkigt att lämna Matöppet bakom sig. Det har fungerat bra här, alla kunder känner igen det, men Ica är ändå Ica, säger han.

Planerar flytt till nya lokaler

Själva butiken kommer till en början ligga i samma lokaler som innan, och inga större renoveringar kommer att göras inför bytet. Allt eftersom de just nu inväntar tidsplanen för kommunens nya detaljplan av Furulunds centrum.

– Vi kommer inte investera så mycket i att renovera eftersom butiken kommer att rivas om några år, men vi vet inte exakt när än. Vi ska då flytta till nya lokaler på bottenplan i ett av de kommande lägenhetshusen, säger Haci Yilmaz.

LÄS MER:Så blir nya Furulund: ”Ett jätteprojekt för Partille”

LÄS MER:Kakelbutiken lämnar Furulund efter 30 år

LÄS MER:Social matbutik öppnar vid Kyrktorget till hösten

ANNONS