Matilda vill bota trädgårdsskräcken

Trött på skärmar uppfyllde Matilda Ivdal en barndomsdröm. Hon blev trädgårdsmästare och har startat företaget Wilhelmsro och snittblomodligen Blomsterbacken självplock.
– Trädgårdsmästeri kommer från hjärtat, säger hon.

ANNONS

LÄS MER:Pelle Snusis Väg ska hamna på kartan i Jonsered till slut

Det finns ett skämt att dra här, att trädgårdsbranschen blomstrar, men det är nog bäst att låta bli och i stället få trädgårdsmästare Matilda Ivdal att förklara varför det är så.

– Vi lever i en värld där det pratas mycket om klimat och miljö och det har fått många att vilja leva lite som förr. Producera egen mat, upprätthålla biologisk mångfald. Dessutom är det ett faktum att den gröna miljön är avstressande, det har nog fler och fler märkt, säger hon och medger att pandemin också inneburit ett extra uppsving för att som har med trädgård att göra.

– Det är ju nästan hemskt att säga men pandemin var bra för min bransch. Folk lägger mer pengar på hemmet. Det har i och för sig varit på gång de senaste fem-tio åren men fick extra fart nu.

Bytte yrkesbana

Matilda Ivdal bor i Furulund och har tidigare jobbat inom personal och HR men tröttnade på att sitta framför skärmen och att allt i slutändan alltid skulle handla om pengar så hon sadlade om. Gick en trädgårdsmästarutbildning på Gunnebo Slott och registrerade nyligen företagsnamnet Wilhelmsro Trädgårdsmästeri där hon i egen regi ska bedriva just trädgårdsmästeri. Ett fritt och levande yrke och något av en barndomsdröm.

– Mamma har berättat att jag ville bli trädgårdsmästare redan som liten och nu är jag det i mitt eget företag. Jag trivs superbra och kommer nog aldrig att gå ifrån det igen. Alla som jobbar med trädgård gör det från hjärtat och är väldigt engagerade, det är svårt att tjäna stora pengar på det, säger hon.

LÄS MER:Jonsereds Trädgårdar får prestigefull utmärkelse – igen

”Trädgård är inte så svårt”

I somras startade hon och två kollegor dessutom Blomsterbacken självplock, en snittblomsodling på Råda Säteri, och det blev något av en succé och när vintern och lågsäsongen är över är det dags att dra igång både trädgårdsmästeriet och blomsterodlingen igen. Och då känner Matilda att hon har ett uppdrag.

– De allra flesta privatpersoner jag träffar vill ha en så skötselfri trädgård som möjligt och då brukar jag säga att det finns inte. Jag hoppas att de ska lära sig att det inte är så farligt med trädgård. Det är inte så svårt och behöver inte ta så mycket tid och det finns ingen anledning att städa alldeles för mycket. Det kan räcka med att kontakta en trädgårdsmästare och få lite bra tips om hur du ska göra, det är bara att våga, säger hon.

LÄS MER:Inget ide för Peter Svenson i Jonsereds Trädgårdar

Orange är 2022 års färg

Just nu ligger stora delar av trädgårdsverksamheten av förklarliga skäl nere och Matilda Ivdal spenderar sina fredagar på en keramikkurs för att möjligen inkorporera även detta i sin yrkesroll. Men från och med februari, mars drar allt igång igen med några mässor som ska visa på trender för 2022. Två saker har hon dock redan spanat in.

– 2021 års färg var aprikos och 2022 sägs färgen bli orange. Det är ju en lite speciell färg så vi får se vad det blir.

– Jag tror att trenden med sten- och grusträdgårdar kommer att fortsätta. En gräsmatta med robotgräsklippare och rabatter med vinterbeständiga växter, inte så mycket blommor, lättskött.

LÄS MER:Gastkramande skräck – när spökena återvände till Jonsered

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS