Matilda från Partille tävlade i pussel-SM för första gången

70-tal pusselfantaster gjorde upp om vem som är bäst på att lägga pussel i snabb takt. En av dem är Matilda Barkman från Partille som är med för första gången.

ANNONS
|

Det råder full koncentration minuterna innan visselpipan låter när det andra SM i pussel går av stapeln i ett industriområde i västra Göteborg. På plats finns ett 70-tal tävlande, långt fler än de 50 som dök upp första gången pussel-SM hölls förra året. Matilda Barkman från Partille är redo. Hon har pusslat sedan barnsben och pusslar en del även med sin egna familj numera. Att tävla i att lägga pussel hade hon inte en tanke på förrän hon läste om SM i just Partille Tidning i fjol.

– Jag testade att lägga tävlingspusslet förra året och det gick ganska bra, så jag tänkte att nu ska jag anmäla mig.

ANNONS

Framför sig har hon ett inslaget 500-bitars pussel. Motivet vet ingen. Liksom alla andra deltagare sitter hon fokuserat och väntar på startsignalen som ljuder klockan 10.

Tiden innan SM har hon övat på att lägga stora pussel några gånger, med varierande resultat. I dag har de tävlande i den individuella grenen max två timmar på sig. Hon hoppas hamna bland den övre halvan av de tävlande. Hemma sitter hon gärna och pusslar med sin lilla dotter på två och ett halvt år.

– Hon älskar att pussla, säger hon.

Hur lång tid kan det här ta tror du?

– Ingen aning. Det beror på motivet, säger hon och ser på det inslagna paketet på bordet.

Har du någon plan?

– Att vända på alla bitar, sortera och försöka börja med ramen. Men annars är det bara att göra så snabbt som möjligt.

Hur känns det nu när det strax drar igång?

– Lite nervöst.

Reglerna gås igenom av arrangörerna. En del frågetecken rätas ut. Ja, man får stå upp om man vill. Saknas en pusselbit får man tio sekunder tillgodo i tid per bit. En av de tävlande upptäcker att hon sitter vid ett gnisslande bord och får byta mot ett annat där den tävlande inte alls dykt upp. Under SM följer man ett regelverk som satts av paraplyorganisationen World Puzzle Federation, WPF.

Tävlande i skilda åldrar och bakgrund

Initiativtagaren för pussel-SM är David Engelhardt som är från Sävedalen. Han blåser i visselpipan och det bruna omslagspappret åker av med ett ritsch över hela lokalen. Koncentrationen tar över i bland de tävlande som har placerats ut med någon dryg meters avstånd i lokalen på Sisjöns industriområde i västra Göteborg. En del börjar med att sortera ut i färg, andra vänder helt sonika upp pusselbitarna för att få en överblick.

De tävlande är i skilda åldrar och bakgrunder.

– Det är det som är så himla roligt, vi har försökt lansera det som ”hela familjens idrott”, alla kan göra det här, säger David Engelhardt.

David Engelhardt: ”Strömmen går kanske, den hade inte varit så rolig om belysningen försvinner och det är svårt att pussla i mörkret.”

På förmiddagen avgjordes den individuella grenen, och senare på eftermiddagen gick SM-pussel i par av stapeln. Årets pussel-VM kommer vara i Valladolid i norra Spanien i början av september. Dit kommer flera tävlande från Sverige att åka för att tävla, däribland ett syskonpar från Göteborg och ett från Vårgårda. Årets pussel för SM kommer från sponsorn Ravensburger som skickat över höstens pussel, så att ingen kan ha fördel.

Vad är det värsta som kan hända en sådan här dag för er som arrangerar?

– Strömmen går kanske, den hade inte varit så rolig om belysningen försvinner och det är svårt att pussla i mörkret. Eller att vi skulle ha gjort någon tabbe vid inslagningen och tagit fel pussel, så det är mest sådana praktiska saker. Allt annat kan vi lösa.

David Engelhardt är nöjd med att det anmält sig 70-tal tävlande dels för individuella och dels för partävlingarna under SM i Göteborg.
David Engelhardt är nöjd med att det anmält sig 70-tal tävlande dels för individuella och dels för partävlingarna under SM i Göteborg. Bild: Shamiram Demir

Det är för andra året på rad som SM arrangeras. Förhoppningen framöver är det ska bli lokala tävlingar i flera olika distrikt som sedan skickar sina bästa pusslare till SM. Vann förra året gjorde Tobias Priemer som klarade av att lägga hela pusslet på en timme och två minuter. I partävlingen var det systrarna Svensson från Vårgårda som vann på 34 minuter tillsammans.

70-tal tävlande

David Engelhardt är nöjd med att de har kunnat få plats med cirka 70-tal tävlande i lokalerna. Ambitionen är att SM ska äga rum första helgen i juni varje år, så det inte krockar med VM. Han rekommenderar fler att börja pussla och menar att det finns vinster både ur medicinskt perspektiv, men även meditativt.

– Det är väldigt roligt och avkopplande om man inte tävlar, det är lite mindfulness-grej att man kopplar bort och kan koncentrera sig på bara pussel.

Priset för dagens vinnare är en särskild framtagen glas-pokal och även flera nya pussel att ta med sig hem. Och visst är det en idrott att jämföra med andra sporter, anser David Engelhardt.

– Det är inte på låtsas utan det är en tävling på riktigt. De som vinner här kommer ut genomsvettiga och andfådda för dem har haft fullt fokus.

Matilda Barkman från Partille kom på på 16:e plats med tiden 1:07. Vinnare blev Katarina Svensson med tiden 48 minuter.

Pussel-SM 4 juni i Göteborg

70-tal tävlande deltog i dels individuell gren och i pargren.

Tävlande i olika åldrar och med olika bakgrunder från hela landet deltog.

Vinnare blev Katarina Svensson med tiden 48 minuter. Andra plats kom Frida Westler med tiden 49 minuter och på rtredje plats kom Lena Karlsson med tiden 51 minuter.

Matilda Barkman från Partille kom på på 16:e plats med tiden 1:07.

LÄS MER:Barndomsvännerna gör upp om VM-titeln i programmering

LÄS MER:Nerlagt truckgarage blev ett mecka för tyngdlyftare

ANNONS