I samband med en fotbollsmatch bröt ett våldsamt supporterbråk ut på en restaurang. (Arkivbild)
I samband med en fotbollsmatch bröt ett våldsamt supporterbråk ut på en restaurang. (Arkivbild) Bild: Olof Ohlsson

Maskerad Partillebo döms efter våldsamt supporterbråk

En Partillebo i 20-årsåldern döms efter att ha sparkat på en nedslagen, liggande person under ett våldsamt supporterbråk i Göteborg. Mannen var maskerad vid händelsen men kunde tack vare en film senare identifieras av en supporterpolis.
– Han är känd för mig sedan tidigare, säger supporterpolisen i ett uttalande.

ANNONS
|

Händelsen utspelade sig i mitten av juli för två år sedan när fotbollsklubben Gais spelade en bortamatch. På grund av den pågående coronapandemin spelades matchen utan publik, därför hade ett antal Gaissupportrar träffats på en restaurang i Göteborg för att se matchen tillsammans.

Medan de befann sig på platsen dök däremot supportrar till ett annat fotbollslag, IFK Göteborg, upp. Ett slagsmål bröt ut mellan de två supportergrupperna där både stolar och andra föremål kastades på marken, mot restaurangen och mot människor runtomkring.

Några av supportrarna som kom till platsen var maskerade. Under tiden som bråket pågick dokumenterades händelseförloppet av personer som filmade från olika fönster.

ANNONS

Vid ett tillfälle kan man se hur en av de maskerade männen sparkar på en person som ligger ner på marken. Strax efteråt inser supportrarna att polisen är på väg och börjar fly från platsen, men mannen som sparkat på den liggande personen vänder sig om en bit bort från restaurangen och tar av sig masken.

Identifieras på film

Poliserna som anländer till platsen hinner inte gripa någon men kan senare ta del av det filmmaterial som dokumenterat slagsmålet.

När en rutinerad supporterpolis ser den maskerade mannen som sparkar på den liggande personen känner han direkt igen honom.

– Min personkännedom om risksupportrar knutna till IFK Göteborg är god då jag jobbat med detta i många år. Den här kvällen var jag inte i tjänst då IFK Göteborg inte hade match. Efter att ha tagit del utav film från händelsen så kan jag identifiera ett antal individer, säger polismannen i ett utlåtande.

När han även ser mannens ansikte skymta fram när han tar av sig maskeringen på filmen kan han utan tvivel säga vem det är.

– Jag är helt säker på att det är NN som är inblandad i ordningsstörningen utanför restaurangen trots att han är maskerad. NN täcker sitt ansiktet med en huva för att undvika identifiering. Han drar dock av sig sin maskering när polisen kommer och han springer från platsen. NN är känd för mig sedan tidigare.

Nekar till brott

På filmen ser man hur mannen uppsåtligen utdelar en kraftig spark mot en kille som redan blivit nedslagen och ligger ner på marken.

Misstänkte gärningsmannen är i 20-årsåldern och bosatt i Partille, han kan senare gripas och delges misstanke om misshandel och brott mot lagen om förbud mot maskering i vissa fall.

Polisen: Förstår du vad du är misstänkt för?

– Ja!

Polisen: Din inställning till brottet?

– Inga kommentarer, jag kommer att svara inga kommentarer till alla frågor, detta eftersom att jag har lågt förtroende.

Polisen: Berätta?

– Inga kommentarer.

Under huvudförhandlingen i tingsrätten uppger mannen däremot att han inte har varit på platsen den aktuella dagen och således varken varit maskerad eller sparkat på någon liggande person. Han påstår också att han inte kan säga var han befann sig eftersom det vid tidpunkten för huvudförhandlingen gått nästan två år sedan händelsen.

Supporterpolisens identifiering av att mannen väger däremot enligt tingsrätten tyngre. De konstaterar därför att han ingick i den folksamling som med sitt uppträdande störde den allmänna ordningen i samband med det våldsamma supporterbråket.

Supporterpolisen: ”Helt säker på vem det var”

Polismannen har uppgett att han känner mannen väl och redan på grundval av gärningsmannens kroppskonstitution, längd och rörelsemönster kunde identifiera honom. Han fick det sedan bekräftat när han kunde se mannens ansikte.

Under rättegången menar han även att han inte skulle ha skrivit sin promemoria och vittnat under ed om han inte var helt säker på vem det var.

Mannen har också medgett att han känner supporterpolisen som identifierat honom. Mannen har även tidigare vid två tillfällen meddelats tillträdesförbud till fotbollsmatcher.

Förutom att ha täckt sitt ansikte för att försvåra identifiering har han även sparkat på en liggande, redan nedslagen person. Han döms därför i tingsrätten för både misshandel av normalgraden och brott mot lagen om förbud mot maskering i vissa fall till fängelse i en månad och 14 dagar.

LÄS MER:Välbekant ansikte axlar sportchefsmanteln i Öjersjö

LÄS MER:6 000 timmar senare – nu ska CSLiam bli e-sportproffs

LÄS MER:Spartacus och Partille IF samarbetar – bygger nytt utegym i Lexby

ANNONS