Redan för tio år sen besökte skådespelaren och manusförfattaren David Anthin Partille och Jonsereds fabriker för att dramatisera ihop en kulturhistorisk vandring. Konceptet blev så pass lyckat att Partille kommun bad honom att se över möjligheterna att göra något liknande i centrum.
Sagt och gjort, David Anthin tackade ja och påbörjade researcharbetet. Genom att ta del av berättelser från både kommunen, hembygdsföreningen och kyrkan kunde han till slut skriva klart sitt manus.
– Vi frågade de som var kunniga och fick tag på en hel del anekdoter och roliga figurer som levt här. Det var då jag insåg att de mest intressanta historiska personerna också ligger begravda här vid Partille kyrka. Det fick därför bli en del av dramaturgin, säger David Anthin.
Under en tid blev det en hel del live-vandringar där han tillsammans med Martina Pettersson Lindgren och Niclas Ericsson på dragspel delade med sig av kulturhistorien för både skolklasser och allmänheten.
– Det var otaliga gånger vi var ute och spelade, vi var även i Kulturum och spelade upp vandringen, säger han.
”Kul att sprida den till fler”
Efter en tid började de sedan fundera på hur de skulle kunna ta manuset vidare. När de hörde om en ny slags app där tekniken gör det möjligt att spela upp ljudspår i olika geografiska områden, så kallade ”ljudbubblor”, så kände David Anthin att de var något på spåren.
– Vi tittade lite på möjligheterna att anpassa allt till ny teknik för att göra det digitalt. Det blir ju inte samma sak men å andra sidan kan många fler få chansen att uppleva kulturhistoriska vandringen, och när som helst på dygnet, säger han.
De testade och producerade lösningen, till en början var det inte lätt men nu verkar allt fungera som det ska. Och redan innan lanseringen i helgen hade vandringen fått närmare 60 uppspelningar i appen.
– Redan det motsvarar tre turer live. När vi var ute kunde vi max ta emot 20 stycken per vandring, så redan nu har det lönat sig. Det känns jätteroligt att kunna sprida det här till fler. Folk längtar efter att höra om det som ligger nära.
Som att gå i en ljudbok
Som manusförfattare och skådespelare har han valt att använda sig av en berättarteknik som blandar både humor och allvar, och hela tiden kopplar in omgivningen runtomkring.
– I bästa fall är det som att gå i en ljudbok. Många har något i öronen när de vandrar och jag vill koppla ihop berättelserna de hör med att de samtidigt får vara på platsen som det utspelar sig på, säger David Anthin.
Han uppskattar också att ha fått möjligheten att arbeta med just Partille som historisk plats, då det finns en betydelse i att uppmärksamma platser som vanligtvis inte får strålkastarljuset på sig.
– Känns roligt att göra det här, alla platser har ju sina berättelser. Sen har det här treeniga samarbetet med kyrkan, kommunen och hembygdsföreningen varit väldigt givande, att man jobbar med de som bär på historien och sen få dramatisera det, säger han.
– Partille växer mycket nu så jag tror det är bra att dra med sig de gamla berättelserna in i det nya.
”Blir mer intressant att vara i centrum”
Även Partille kommuns kultursamordnare Maria Dahl är glad över samarbetet och att appen nu är redo.
– Många som rör sig i centrum och ser byggnader och konstverk som man kanske inte vet så mycket om sen innan. Genom att gå vandringen kan man få reda på mer om kyrkan, vilka som bott här, och att det en gång fanns ett orangeri vid herrgården till exempel. Det blir direkt mer intressant att vara i centrum, säger hon.
Berättelserna har en ton som hon tror kan tilltala alla typer av målgrupper och i framtiden hoppas hon på att kommunen ska kunna låna ut hörlurar till de besökare som är ovana vid tekniken.
– Vi tittar på att göra särskilda satsningar. Kanske kan vandringen också bli en del av en historielektion för skolklasser runt om i kommunen. Det öppnar upp för många olika möjligheter för alla att delta.
Vandringen startar vid Partille kyrkas informationsskylt, där öppnar man appen, trycker på start och sedan är det bara att hänga med.
– Tack vare ljudbubblorna så behöver man aldrig scanna någon QR-kod utan man leds hela tiden vidare automatiskt, och allt är helt gratis, säger Maria Dahl.
Så gör du för att gå digitala vandringen
1. Då du startar appen första gången är det viktigt att du tillåter GPS. Om du befinner dig i närheten av Partille kommer Kulturvandring Partille att ligga först i listan då appen startas. Klicka på bilden.
2. När du kommit in på vandringen finns lite information att läsa och längst ner finns också en karta där du ser de olika ställena under vandringen som innehåller ljud.
3. För att starta vandringen trycker du på knappen "STREAM WALK".
En text meddelar att du också kan ladda ner vandringen för att slippa kostnader och väntetider för mobilt bredband. Har du tillgång till WiFi när du startar vandringen kan du istället för "STREAM WALK" trycka på nerladdningsknappen.
Detta är inte nödvändigt att ladda ner vandringen utan du kan starta vandringen direkt genom att trycka "START".
4. Nu är det bara att stoppa ner telefonen i fickan, sätta på sig hörlurarna och njuta av vandringen.
Länkar till appen:
Här kan du ladda ner appen för iOS.
Här kan du ladda ner appen för android.
Källa: Partille kommun
LÄS MER:De värnar om vår historia – så firades ”Arkivens dag” i Jonsered
LÄS MER:Därför hamnade Jeriko i Partille
LÄS MER:Skottarnas skräckvälde lade grunden för Jonsereds fabriker