Maria och Ulrica lever på konsten: ”Prata högt om dina drömmar”

Maria C Bernhardson och Ulrica Elmberg lever i dagsläget helt på sin konst. Nu ställs frukterna av ett konstnärligt experiment som de ägnat sig åt sedan förra sommaren ut på Partille herrgård. Deras budskap till blyga, osäkra eller nya konstnärer är tydligt.
– Våga prata högt om dina drömmar!

ANNONS

Fem inspirationsbilder. Det är vad Sävedalskonstnärerna Maria C Bernhardson och Ulrica Elmberg haft att utgå ifrån.

Sedan har de stått dem fritt att skapa konst med motiven som inspiration. Maria C Bernhardson har målat och Ulrica Elmberg har skapat i lera.

Under lördagen ställdes verken ut på Partille herrgård och det hela ramades in med en trevlig vernissage.

Vad den andra lyckats åstadkomma fick de se först under fredagskvällen när de ställde i ordningen för utställningen. Man kan konstatera att samklang uppstått, men båda två vittnar om att vägen dit inte alla gånger varit enkel.

– När man får en bild på det här sättet kan det bli jättesvårt. Det är en uppförsbacke, men när man väl bestigit den och är på toppen så blir det alltid bra. Man tvingas bara ta en annan väg än vad man normalt gör i sitt skapande och det är lärorikt, säger Maria C Bernhardson.

Lämnade trygghetszonen

Ulrica Elmberg håller med om att det är stimulerande att lämna det gamla vanliga.

– Man lämnar sin trygghetszon och lyckas åstadkomma något på ett annat sätt än vanligt. Det är utmanande och kul, säger hon.

De har båda två skapat konst sedan barnsben, harvat på kvällskurser och låtit kreativiteten guida dem genom vardagen och yrkeslivet.

I dag sysslar det båda med konst på heltid.

Lever på sin konst

Maria C Bernhardson är i dagsläget tjänstledig från den 60 procentiga tjänst hon har som designer i modebranschen, för att kunna testa på livet som fullfjädrad proffskonstnär.

– Än så länge känns det jättebra, säger hon.

Ulrica Elmberg lämnade hotellbranschen, där hon verkat i 16 år, för fem år sedan. Sedan dess är det konst som står för brödfödan.

– Jag lever på konsten, men inte bara på att skapa konst. Det är mycket utbildnings och konsultverksamhet också, säger hon.

Under pandemin har de båda två mött personer som fått sitt konstnärliga uppvaknade när allt annat i samhället var upp- och ned. Partille Tidning har tidigare pratat med konstnärer som tagit klivet från hobby till yrke, som vittnat om en osäkerhet och rädsla för att visa upp det man skapat på kammaren.

Viktigt att våga ta för sig

Maria C Bernhardson menar att man ska fokusera på det man skapat och inte på vad andra har för åsikter.

– Jag försöker alltid uppmuntra folk att inte bry sig om vad andra tycker om det man gör.

Ulrica Elmberg tycker att man ska vara öppen med sina drömmar och vad man står för.

– Våga prata högt om dina drömmar, för du vet aldrig vem som i förlängningen nås eller påverkas av det du står för. Jag har varit med om att det får effekt så många gånger i mitt liv, säger hon.

Efter att vernissagen avslutats under lördagen står Maria C Bernhardsons och Ulrica Elmbergs verk kvar på Partille herrgård fram till den 22 maj.

LÄS MER:Adam vill explodera med sin konst – här syns den i Partille

LÄS MER:Så smyckas Yllebron – kommunen bjuder skeptiker på konstrunda

LÄS MER:Maja vågade börja måla – gjorde succé under Konstriket

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS