En man döms till dagsböter efter att ha burit en machete inne på Allums resecentrum.
En man döms till dagsböter efter att ha burit en machete inne på Allums resecentrum. Bild: Polisen

Man viftade med machete i Allums resecentrum

Det var vittnen som slog larm efter att en man viftat med en 30 centimeter lång machete i Allums resecentrum. Polisen kunde gripa mannen och konstatera att han var påtagligt påverkad av alkohol. Kniven som mannen gömt i byxlinningen beslagtogs. Nu döms han för brott mot knivlagen och ringa narkotikabrott till dagsböter.

ANNONS

Det var i april i våras som polisen larmades till resecentrum i Allum efter att ett vittne sett en man vifta med en machete.

När polisen anländer till platsen lyckas de lokalisera mannen med hjälp av vittnets signalement. Vid gripandet kan de konstatera att han bär på en 30 centimeter stor kniv undanstoppad i byxlinningen, de hittar även narkotika.

På mannens beteende kan de också se att han är påtagligt påverkad. Han uppvisar både glansiga ögon, små pupiller och har ett slött kroppsspråk.

LÄS MER:Kvinna försökte stjäla kläder för tusentals kronor i Allum

”Jag hade den på mig”

Mannen, som är i 30-års åldern, erkände narkotikainnehav för eget bruk men nekade till brott mot knivlagen.

Polisen: Hur ställer du dig till misstanken – erkänner eller förnekar du?

– Jag hade den på mig, det erkänner jag. Jag visste inte att sånt verktyg att man kan köpa på Jula var farligt. Jag stoppade den bara i byxlinningen. Jag hade ingen avsikt att använda mot en annan människa, säger mannen i förhör.

Varför hade du den på dig?

– Jag skulle åka och fiska imorgon så då ville jag skära bort buskar där jag skulle fiska. I Partille vid Willys där man kan fiska, det finns buskar så jag behövde kniven för att rensa.

Har du tagit någon narkotika eller druckit någon alkohol idag eller nyligen?

– Jag hade rökt någon joint, men det var en tid sen. Jag tog någon drink sen någon öl på en bar sen efter systembolaget drack jag.

LÄS MER:Kvinna från Partille åtalas för mordförsök

Gärningen är bevisad

I tingsrättens motivering till domen konstaterar de att mannen haft kniven under en längre tid på Allum resecentrum, på allmän plats bland andra människor och under påverkan av alkohol. Vad mannen uppgett om att han skulle använda kniven till dagen efter gör mot den bakgrunden inte innehavet av kniven befogat.

Tingsrätten anser därför gärningen bevisad.

Eftersom tingsrätten saknar information om på vilket sätt kniven varit synlig anser de inte att brottet ska bedömas som grovt.

Mannen döms nu till 100 dagsböter á 50 kronor för ringa narkotikabrott och brott mot knivlagen.

LÄS MER:Män med knivar avvisade från Allum

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS