Man spärras in – efter flera fall av misshandel: ”Galning”

En man i 50-årsåldern har dömts till fängelse, efter att upprepade gånger misshandlat den kvinna han levde med samt gett sig på de som försökt skydda henne. De som bevittnat mannens raseriutbrott beskriver honom som en ”galning” och att han blir död i blicken när han går till attack.
– Hans blick blev man rädd av, berättar ett vittne i polisförhör.

ANNONS

Mannen, som är skriven i Partille, har av hovrätten dömts till ett års fängelse för tre fall av misshandel, tre fall av skadegörelse, två fall av narkotikabrott och två fall av ringa narkotikabrott.

Mannen förnekar genomgående misshandel, men erkänner i vissa fall skadegörelsebrott och narkotikabrott.

I början av mars dömdes han till skyddstillsyn och fängelse i en månad av Vänersborgs tingsrätt, men hovrätten har alltså nu beslutat sig för att skärpa mannens straff.

De brott som mannen gjort sig skyldig till har i majoriteten av fallet ägt rum upp till tre år tillbaka i tiden, men hovrätten menar att det inte spelar någon roll.

Mannen har vid upprepade tillfällen uppvisat ett mycket aggressivt beteende och gett sig på en kvinna han hade en relation med med knytnävar och slag.

De två första fallen av misshandel begick han i en närliggande kommun i februari 2020.

Misshandlade i kalsonger

Mannen och kvinnan hade haft en dispyt och han hade därefter slagit sönder ägodelarna i hennes lägenhet. Bland annat krossade han hennes tv genom att hoppa på den och välte möbler.

I förundersökningsprotokollet, som Partille Tidning tagit del av, berättar kvinnan att mannen sedan klädde av sig.

– Sen klädde han av sig kläderna och stod i bara kalsonger. Han tog även ett nacksving på mig när vi var ute i trappuppgången.

Vittnet till händelsen berättar att mannen sedan lämnat bostadshuset och låsts ute, men att han var fast bestämd att ta sig in igen och ge sig på kvinnan som satt blödande på marken i trapphuset.

– NN börjar nu banka på glasen till entrédörren och kvinnan blir livrädd. Hon grips av panik och skriker ut släpp inte in honom, berättar vittnet.

Grannarna hamnade i handgemäng

Vid det laget hade tre grannar samlats runt kvinnan för att skydda henne från mannen. Efter en stund slår sig mannen igenom glasen och in genom entrédörren.

– NN:s blick är borta och vad som helst kan hända, berättar vittnet.

Sedan uppstår handgemäng mellan gärningsmannen och två av de grannar som finns på platsen.

En av dem får en smäll och den aggressiva mannen tar ett strypgrepp på honom. Då griper den andra grannen in och tar ett strypgrepp på gärningsmannen som släpper efter ett tag. Sedan flyr gärningsmannen och hoppar ut genom ett fönster.

Vittnet passar då på att varna folk i området.

– Jag springer över till kiosken och ber dem låsa in sig, då galningen är lös.

Misshandlade i Sävedalen

Kort därefter grips mannen av polis och misstänks för misshandel i två fall och skadegörelse.

Ett drygt halvår senare är han i farten igen. Den här gången på ett vandrarhem i Sävedalen.

Efter att ha druckit alkohol ihop börjar mannen bråka med kvinnan igen. Andra boende på vandrarhemmen blir varse bråket när skrik hörs från parets rum. När de andra boendena försöker bilda sig en uppfattning om vad som pågår ser de kvinnan sitta på golvet innanför dörren till deras rum.

– Hon börjar gråta och hon skriker "hjälp mig, han misshandlar mig", berättar ett vittne.

Sedan dyker mannen upp.

– Sen kommer han som slog henne och mina vänner försöker stoppa honom. Men han puttar bort alla och springer mot henne och slår henne. Han örfilar henne, han sparkar henne, alltså han har slagit på henne överallt, berättar vittnet.

Utdelade grova slag

Tillsammans lyckas de till slut få bort mannen och tillkalla polis som i sin rapport noterar mannens aggressivitet.

– Vi väljer att frysa läget och kalla på förstärkning då vi inte kan avgöra om NN kommer få ett nytt vredesutbrott, berättar en polis.

Personen som bevittnat misshandeln på hotellet förhörs sedan mer djupgående av polis.

Polisen: Slagen, hur var dem?

– Grova, hårda. Hon fick ont och började skrika och allt.

Polisen: Vad gjorde du i det hela?

– Jag försökte dra bort honom men han drog bort mig. Jag sa att han skulle lugna ner sig. Man trodde att han ville döda henne.

Polisen: Hur fick du känslan att han ville döda henne?

– För att när vi sa: "lugna ner dig", kändes det som att han inte hörde oss. Han ville inte kolla på oss. Hans blick blev man rädd av.

Själv uppger mannen att han inte minns något, men att han är säker på att han inte brukat något våld.

Tappade fattningen på arbetet

Men mannens ilska var inte bara riktad mot den kvinna han delade sitt liv med. När han 2019 arbetade som flaggvakt vid ett bygge i Göteborg blev han av någon anledning ursinnig på förarna i en bil som passerade där han stod och gjorde sig därför skyldig till skadegörelse genom att slå med flaggan tills den gick sönder på bakdelen av bilen.

Han gjorde sig även skyldig till skadegörelse då han påföljande år barrikaderade sig i ett källarförråd två dagar i följd vilket föranledde att man fick bryta sig igenom en ståldörr för att få ut honom.

Mannen förekommer inte i belastningsregistret sedan tidigare, men i en personutredning från Kriminalvården framgår det att han kämpat med missbruk samt psykisk ohälsa. I Kriminalvårdens handlingar framgår det dock att hans liv stabiliserat sig något sedan han begick brotten.

Hovrätten vidrör detta i sin dom, men menar att det inte är skäl nog för att mannen inte ska låsas in.

”Hovrätten anser att det som kommit fram inte utgör tillräckligt starka skäl för att i detta fall frångå den starka presumtion för fängelse som föreligger på grund av straffmätningsvärdet och brottslighetens allvarliga karaktär”, står det i domen.

LÄS MER:Luftgevärsskytt gjorde man blind – får skärpt straff

LÄS MER:Macheteman fast igen – tidigare dömd 37 gånger

LÄS MER:Påverkad man trodde polisen var demoner – gick till attack

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS