Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Man smugglade knark för 1,5 miljoner kronor – greps på tåg

Tillsammans med en kumpan greps en Partillebo på ett tåg i Malmö med en resväska fullproppad med knark till ett värde av 1,5 miljoner kronor.
Mannen dömdes till fängelse i fem år för grov narkotikasmuggling, men tyckte att straffet var för hårt och överklagade sin dom.
Hovrätten viker sig dock inte och har nu beslutat att mannen ska sitta av hela tiden.

Det var i somras som tullen utförde en inspektion på Öresundståget, som just hade anlänt från Europa och Köpenhamn till Malmö.

Med sig hade de en knarkhund och efter en stund larmade den om att dess känsliga nos fått napp. Föremålen för hundens intresse var två män i 35-årsåldern, varav en var skriven i Partille.

Ovanför där männen satt fanns två resväskor. När Partillebon tillfrågades av tullen om väskorna var hans, så erkände han att en av dem var det. Den andra väskan, som också var den som hunden markerade tydligast på, var någon annans, menade han.

De båda männen fick följa med tulltjänstemännen och när de öppnade väskan var den fullproppad med knark.

– Båda togs med för kontroll i våra lokaler och där påträffades en större mängd narkotikaklassade tabletter i väskan som ingen ville kännas vid, säger en tulltjänstemän.

Smugglade knark värt 1,5 miljoner kronor

I förundersökningsprotokollet, som Partille Tidning tagit del av, framgår det att det rörde sig om 5 172 tabletter av det narkotikaklassade preparatet subotex. Polisen gör också en uträkning på tabletternas gatuvärde i Sverige och uppskattar att man här skulle kunna sälja tabletterna för 1 560 8000 kronor.

LÄS MER: Knarkgömma avslöjad i kolonistuga

Männen greps, misstänkta för grov narkotiskasmuggling och dagen därpå slog polisen till mot en lägenhet på Oluff Nilssons väg i Partille, där en av männen bodde.

På adressen hittade man stora mängder narkotika. Det rörde sig om 252 tabletter tramadol, 20 tabletter metadon, 36 tabletter buprenorfin, 58 gram opium, 5,6 gram cannabisharts och 3 gram cannabis.

Man hittade också närmare 100 000 kronor i kontanter, i olika valutor så som dollar och euro.

Fynden gjordes i lägenhetens olika rum, samt i dess källarförråd.

Tvättade pengar

Mannen som dagen innan greps för grov narkotikasmuggling blev nu också misstänkt för narkotikabrott. Han delade lägenheten med en man i 60-årsåldern, som även han misstänktes för brottet. Polisen började undersöka den äldre mannen närmare och såg då att han hade en del misstänksamma transaktioner via Swish kopplade till sig.

LÄS MER: Körde utan körkort – med knark i bilen

Bland annat kunde man konstatera att nio personer som dömts för narkotikabrott swishat mannen. Totalt har han tagit emot sexsiffriga belopp.

”Förhörsledaren undrar hur de personer som själva inte har någon inkomst kan swisha pengar åt NN. Han säger att han, av vad han sett idag, förstår att han i framtiden ska tacka nej om någon vill swisha honom pengar”, står det i förundersökningsprotokollet.

I december föll domen i Malmö tingsrätt. Männen som togs på tåget dömdes för narkotikabrott samt grov narkotikasmuggling. Partillebon fick fem års fängelse och hans kumpan, som är skriven på en adress i en annan västsvensk ort, fick 4,5 års fängelse.

Köper knarket i Europa

I domen framgår det att männen troligen köpt narkotikan i Barcelona eller Paris. Några dagar tidigare hade de växlat till sig 56 000 kronor i euro och de finns också konversationer på männens telefoner som tingsrätten menar är kopplade till narkotikaaffärer.

”Konversationerna ger stöd för att de tilltalade planerade något som skulle kunna ge stor ekonomisk avkastning, t.ex. att köpa narkotika utomlands för att sälja den till ett betydligt högre pris i Sverige.”, står det i domen.

LÄS MER: Knarkliga åtalas – hade mängder av kunder i Partille

Den man i 60-årsåldern som delade lägenhet med mannen på tåget dömdes även han för narkotikabrott efter fynden i lägenheten. Dessutom dömdes han för totalt fem fall av penningtvättsbrott för de suspekta transaktionerna. Påföljden blev fängelse i ett år och tre månader. Han erkände innehavet av opium, men nekar att han gjort sig skyldig till övriga brott.

Nekar brott

Den dömde knarksmugglaren från Partille, som hela tiden helt nekat till brott, tyckte dock att tingsrätten dömt honom för hårt och överklagade därför domen till hovrätten. Han yrkade på att hans fängelsestraff skulle kortas ner.

I förhör med polis förnekar han upprepade gånger att väskan med tabletterna var hans, eller att narkotikan i lägenheten tillhört honom.

– Jag förnekar det du pratar om, inget av detta tillhör mig, säger mannen i förhör.

Nu har hovrätten gått igenom fallet och konstaterat att tingsrätten gjort en korrekt bedömning. Mannen får alltså inget kortat straff, utan får sitta av sin tid i fängelset.

Partilleborna är tidigare inte dömda för några grövre brott och den yngre av männen är sedan tidigare helt ostraffad.

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

Så här prenumererar du och hämtar apparna:

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.