Man slängde hagelbössa på återvinningscentralen – döms

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgradePartille|

Det var under 2020 som polisen fick tips om att det fanns sprängämnen och vapen i en husvagn i Mölndals kommun.

När polisens bombskydd slog till mot den man i 75-årsåldern som bodde på platsen hittades 367 patroner som räknas som ammunition enligt vapenlagen. Dessutom hittade man en signalammunitionspatron, en krutstubin samt tio stycken tändmedel som är tillståndspliktiga enligt lagen om brandfarliga och explosiva varor.

I anslutning till husvagnen hittade man också en hagelbössa inlindad i tyg, med mannens fingeravtryck på.

Mannen har nu dömts till skyddstillsyn och en månads fängelse för vapenbrott, brott mot vapenlagen samt för brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. Mannen erkänner samtliga brott.

Hagelbössans väg

För att reda ut hur hagelbössan hamnade i Mölndal fick polisen göra lite klassiskt detektivarbete. I förundersökningprotokollet som Partille Tidning tagit del av, framgår det att polisen genom att söka på vapnets tillverkningsnummer kunde leta sig fram till den kvinna i Göteborg som stod på licensen.

När kvinnan kontaktades av polis berättade hon att hon gett vapnet, som tillhörde ett dödsbo, till en man från Partille som hjälpt henne att rensa det. Enligt kvinnan fick mannen också vapenlicensen till hagelbössan, samt två andra vapen.

Mannen, som är i 65-årsåldern, togs in på förhör av polis.

Polisen: Vad gjorde du av vapnet?

– Det var tre vapen, jag körde dem till återvinningen och slängde dem i metallåtervinningen, svarar mannen.

Polisen: Vad gjorde du då med licensen?

– Den åkte nog ned i återvinningen den också? Det minns jag inte, jag misstänker att den åkt i pappersåtervinningen.

Trodde vapnen var obrukbara

Mannen tyckte att vapnen såg så gamla ut att han inte trodde de var i fungerande skick, men den hagelbössa som dök upp i Mölndal kunde efter lite rengöring provskjutas av polis som konstaterade att den gick att avfyra.

Mannens sortering av licens och vapen skedde på Öjersjö återvinningscentral, men innan dess hade mannen haft vapnen hos sig under en okänd tid trots att licensen stått på någon annan. Dessutom har han genom att kasta dem på återvinningscentralen försökt förverka dem, något som enbart polismyndigheten får göra.

Mannen döms därför för vapenbrott. Påföljden blir villkorlig dom, med samhällstjänst i 100 timmar.

Vill ha mildare straff

Mannen nekar och menar att han inte kände till att det var så reglementet såg till och att han agerat oaktsamt. Tillsammans med sin försvarsadvokat yrkade han därför på att brottet skulle bedömas som ringa, men så blev det alltså när domstolen sagt sitt.

”NN har invänt att han är novis när det gäller vapenlagen. Okunnighet om vapenlagens bestämmelser fritar emellertid i sig inte från ansvar. Det kan också förväntas att en person vidtar vissa åtgärder för att säkerställa att innehav av ett vapen är lagenligt, viss grad av undersökningsplikt krävs således”, skriver tingsrätten i sin dom.

Mannen har tidigare dömts för skattebrott och bokföringsbrott, men tingsrätten bedömer att han kommer hålla sig undan från att begå brott i framtiden.

”Det saknas anledning att befara att NN kommer att göra sig skyldig till fortsatt brottslighet. Det finns därför förutsättningar för en villkorlig dom”, skriver tingsrätten.

LÄS MER:Fängelse för luftgevärsskytten – gjorde man blind

LÄS MER:Man får fängelse efter Willysattacken

LÄS MER:”Actionsnubbe” får fängelse – 
körde motorcykel utan körkort

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS