Man skriven i Partille åtalas – i spåren efter operation Trojan Shield

En man i 30-årsåldern åtalas för grovt narkotikabrott efter att polisen kunnat koppla honom till FBI:s chattverktyg ”Anom”. Mannen misstänks nu för att ha transporterat kilovis med narkotika runt om i Sverige.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Det var i somras som polisen kunde gripa mer än 800 personer i 16 länder i samband med den internationella polisinsatsen kallad Trojan Shield.

Insatsen baserades på information från den krypterade plattformen Anom, som skapades och administrerades i det dolda av FBI. I samband med insatsen avvecklades tjänsten och över 27 miljoner meddelanden hade dittills hunnit skickas över plattformen av över 200 kriminella nätverk.

LÄS MER:Hade knarkgömma värd över en halv miljon – under diskbänken

Med hjälp av informationen som svensk polis fick från FBI bedömde Noa, Nationella operativa avdelningen, att flertalet grova våldsbrott och planerade mord i Sverige kunde förhindras framöver.

– Trojan Shield var en mycket lyckad insats ur polisens perspektiv och vi bedriver ett fortsatt intensivt arbete, såväl underrättelsearbete som förundersökningar. Ett stort antal åtal är att vänta över hela landet framöver där Anom-kommunikation utgör en del av bevisningen, sa Ted Esplund på underrättelseenheten vid Noa i ett pressmeddelande i samband med insatsen i somras.

LÄS MER:Man i 30-årsåldern åtalad – hade halvt kilo amfetamin i källarförrådet

Omfattande bevisning

Nu har ytterligare ett åtal väckts i spåren av insatsen där bland andra en 30-årig man, skriven i Partille, nu misstänks för grovt narkotikabrott vid två tillfällen.

Enligt åtalet ska mannen ha transporterat flera kilo narkotika till både Göteborg och Uppsala tidigare i våras. Ytterligare två män i 20-årsåldern åtalas tillsammans med mannen.

Mannen greps i slutet av september och häktades senare på sannolika skäl misstänkt för brottet.

Bevisningen bygger på omfattande dekrypterade chattkonversationer från plattformen Anom. Där man bland annat kan läsa meddelanden som skickats mellan en av de andra männen som nu står åtalade och 30-åringen.

De skriver bland annat: ”Bror, vad är priset, vad sa killen ge till chauffören”, ”Kompis, eftersom det går inte att 100% tro på de apparater kommer killen skicka dig adress på torsdag 2-3 timmar innan.”

LÄS MER:Misstänkt narkotika hittades nära skola

”Man skulle väl tagit mig tidigare”

Mannen nekar till brott och är ytterst fåordig i polisens förhör. När de konfronterar honom med data från utredningen ger han inga kommentarer.

– Ingen kommentar. Det enda jag vet om anomtelefoner är att det var ett tillslag på grund av anomtelefoner för ett tag sedan. Det är det jag vet om saken. Jag har hört lite från folk runt omkring om hur det gått till. Skulle det vara så att jag är misstänkt för brottet så skulle jag blivit gripen tidigare.

Du säger att du skulle gripits tidigare om du var inblandad. Vad menar du med det?

– Jag är misstänkt just nu för att jag ska ha något med detta att göra. Man skulle väl tagit mig tidigare om jag var misstänkt. Och nu när ni gripit mig skulle ni väl hitta en sån telefon på min adress, säger mannen i förhör.

LÄS MER:Mopedförare misstänks ha kört drogpåverkad

Verksamhet av större omfattning

Enligt förundersökningen, som är över tusen sidor lång, kan mannen gång på gång kopplas till det telefonnummer och geografiska position som är aktuella för brotten.

Åklagaren bedömer brotten som grova då det utgjort led i en verksamhet som bedrivits i större omfattning och avsett en särskilt stor mängd narkotika.

Åtalet omfattar transporter av 10 kilo amfetamin och upp till ett kilo kokain.

Huvudförhandlingen beräknas pågå i närmare fyra dagar.

LÄS MER:Odlade knark i centrum – nu får han sänkt straff

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS