Mannen friades av Göteborgs tingsrätt.
Mannen friades av Göteborgs tingsrätt. Bild: Tomas Ohlsson

Man körde utan giltigt körkort i nio år – frias av tingsrätten

När en Partillebo i 35-årsåldern stoppade av polis i somras saknade han ett svenskt körkort och åtalades därför för olovlig körning. I den efterföljande utredningen visade det sig att mannen kört med sitt utländska körkort i nio års tid, både professionellt och privat, utan att varken polis eller arbetsgivare reagerat. Nu har mannen friats av tingsrätten, som konstaterar att mannen inte kört olovligt med flit.

ANNONS

Det var i början av maj som mannen stoppades av polis när han körde bil i Partille.

Det visade sig att mannen saknade svenskt körkort och han åtalades därför så småningom misstänkt för olovlig körning.

Mannen, som i dag är svensk medborgare, kom till Sverige 2012 och hade ett körkort utfärdat i sitt hemland. Strax efter att han anlänt till Sverige fick han anställning och ett krav från arbetsgivaren var att han hade ett körkort.

Arbetsgivaren gav tillstånd till att köra bil

Mannen blev då osäker på om hans utländska körkort skulle vara giltigt i Sverige, men efter att han lämnat uppgifterna till arbetsgivaren, som i sin tur kontrollerade med myndigheter fick mannen tillstånd att köra bil i sitt arbete.

ANNONS

LÄS MER:Man körde vingligt – misstänks för flera brott

Sedan dess har mannen fortsatt att köra bil med sitt utländska körkort, både privat och i tjänsten. 2019 stannades han av polis för fortkörning, men polismännen ska då inte ha reagerat på att mannen saknade svenskt körkort utan mannen betalade sina böter och fortsatte att köra.

I början av oktober togs fallet upp i tingsrätten i Göteborg. Rätten friar mannen från misstankar, eftersom man inte kan dömas för olovlig körning om man inte varit medveten om att man kört olovligt.

Frias i tingsrätten

Tingsrätten anser alltså att mannen saknat uppsåt att köra illegalt.

”De uppgifter som NN lämnat och den bevisning han åberopat talar enligt tingsrätten starkt för att han inte varit likgiltig och att han inte skulle ha kört bil om han vetat om att han saknade behörighet. Det är därmed inte visat att han agerat med likgiltighetsuppsåt. NN ska därför frikännas från åtalet”, står det i domen.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS